Austria restrânge dreptul la azil

27 Apr 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Austria restrânge dreptul la azil


Legea restrânge dreptul de azil, astfel încât Guvernul de la Viena va avea de acum înainte baza juridică pentru a lua noi măsuri care să limiteze primirea refugiaților.
Votul are loc după ce candidatul extremei drepte, Norbert Hofer, provocând un adevărat seism politic, a câștigat duminică primul tur al alegerilor prezidențiale, obținând 36,4% din voturi, pe fondul nemulțumirilor electoratului austriac față de sosirea masivă a migranților proveniți mai ales din Africa și Orientul Mijlociu.
Noua lege adoptată miercuri limitează la cel mult trei ani dreptul inițial de azil — măsură deja aplicată în alte țări europene, inclusiv în Germania — și permite guvernului ca în anumite circumstanțe să decreteze ”starea de urgență” migratorie, decizie în baza căreia refugiații vor putea fi opriți la graniță, cu excepția femeilor, a copiilor și a altor persoane vulnerabile. De asemenea, în perioada cât sunt în vigoare aceste măsuri excepționale, refugiații opriți la graniță nu vor putea primi azil, cu excepția celor care pot dovedi că sunt persecutați în țările lor de origine.
Dar pentru a putea decreta starea de urgență privind migrația, Executivul austriac are nevoie de avizul Parlamentului, care trebuie să confirme faptul că migranții reprezintă o amenințare pentru siguranța și ordinea publică sau că autoritățile sunt depășite de fluxul migrator.
Se va restrânge de asemenea dreptul refugiaților beneficiari de protecție subsidiară (un statut inferior celor de solicitant de azil) de a-și aduce familiile în Austria.

'Nu putem primi toată sărăcia din lume', a explicat noul ministru de interne, Wolfgang Sobotka, precizând că guvernul nu ia aceste măsuri din plăcere, ci pentru că alte țări nu-și fac datoria în ceea ce privește controlul fluxului de migranți.

Alte stiri din Externe

Ultima oră