Atentat terorist în Quebec. Şase morţi, la un centru cultural islamic

30 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Atentat terorist în Quebec. Şase morţi, la un centru cultural islamic

Doi bărbați au deschis focul duminică asupra credincioșilor adunați pentru rugăciunea de seară la Centrul cultural islamic din Quebec, în sud-estul Canadei. Potrivit unor surse concordante, atacul s-a soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor câtorva. Un purtător de cuvânt al poliției din Quebec a confirmat la posturile de televiziune că există morți. 

Doi indivizi purtând cagule au pătruns în incinta centrului cultural duminică în jurul orelor 19.45 (luni, 00.45 GMT), au povestit martori la posturi de televiziune. 

Martorii oculari și-au exprimat nedumerirea după atacul armat. "Nu înțeleg de ce aici, este o moschee mică, iar Quebecul nu este nici Montreal, nici Toronto" (sud-est), a declarat sub acoperirea anonimatului un bărbat care se afla în interiorul centrului în momentul atacului, scriu lefigaro.fr şi lapresse.ca.

"Ne pregătiserăm pentru acest tip de atac, pentru că asta se întâmplă în toată lumea", a declarat un polițist responsabil al perimetrului de securitate. 

Un important dispozitiv de poliție a fost desfășurat imediat în apropiere, iar primii răniți au primit îngrijiri în ambulanțele sosite la locul tragediei. 

"Mi s-a spus că sunt cinci morți", a declarat Mohammed Yangi, președintele Centrului cultural islamic din Quebec. În confuzia creată, este dificil de stabilit numărul celor prezenți la rugăciunea de duminică. În general, între 60 și 100 de persoane asistă la rugăciuni în fiecare seară în această moschee, a afirmat Mohammed Yangi. 

O vastă operațiune polițienească a fost lansată în urma atacului armat și doi suspecți au fost reținuți, dintre care unul la câțiva kilometri de oraș după ce încercase să fugă. 

 

"Canadienii își plâng victimele atacului laș dintr-o moschee din Quebec. Gândurile mele sunt alături de victime și familiile acestora", a scris premierul canadian, Justin Trudeau, pe contul său de Twitter. Anterior, el promisese că va primi refugiații "indiferent de religia lor", la o zi după decizia controversată a președintelui american, Donald Trump, de a interzice intrarea în Statele Unite a cetățenilor din șapte țări majoritar musulmane. 

Șeful guvernului provinciei francofone, Philippe Couillard, a condamnat, de asemenea, acest atac împotriva unor musulmani. "Quebecul respinge categoric această violență barbară. Să ne unim împotriva violenței și solidaritate cu locuitorii de confesiune musulmană ai Quebecului", a scris el pe Twitter. 

 

"Condamn acest act absurd", a declarat la rândul său primarul orașului, Regis Labeaume.

Centrul cultural islamic din Quebec, cunoscut, de asemenea, sub numele, de marea moschee din Quebec, a mai fost ținta unor amenințări anul trecut, dar mai puțin grave: un cap de porc a fost lăsat în fața uneia dintre uși în timpul Ramadanului.

Pe de altă parte, Ottawa a anunţat că va acorda permise de ședere temporară cetățenilor din cele șapte țări musulmane vizate de ordinul executiv al președintelui american Donald Trump și care ar fi blocate în Canada, a anunțat duminică ministrul canadian al imigrației, Ahmed Hussen.

Hussen nu a menționat numărul de persoane care ar putea fi vizate de această măsură. El s-a referit la câțiva pasageri cărora li s-a refuzat îmbarcarea la plecarea din Canada, precizând că duminică după-amiază autoritățile nu erau la curent ca vreo persoană să fie blocată în Canada. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră