Cine este autorul atentatului de la Istanbul din noaptea de Anul Nou

03 Ian 2017 | scris de Mara Răducanu
Cine este autorul atentatului de la Istanbul din noaptea de Anul Nou

 

Autorul atacului terorist din clubul Reina din Istanbul din noaptea de Revelion, în care și-au pierdut viața 39 de persoane și 69 au fost rănite, se numește Lakhe Mașrapov, are 28 de ani și este originar din Kârgâzstan, a informat marți postul public de televiziune din Turcia, TRT.

Potrivit unor elemente preliminare ale anchetei, atacatorul a intrat în Turcia dinspre Siria, țară în care a luptat în numele grupării teroriste Statul Islamic, motiv pentru care pare să fi avut "o bună cunoaștere a armelor de foc", a informat publicația Hürriyet.

Un număr de 20 dintre cele 39 de victime au fost deja identificate și printre ele figurează 15 cetățeni străini și cinci turci.  Cetățenia victimelelor străine nu a fost precizată deocamdată de autoritățile turce.Belgia a anunțat că cel puțin un cetățean belgian ar fi fost ucis în atac și Parisul a anunțat de asemenea că trei francezi au fost răniți în atac. Israelul a anunțat de asemenea că unul din cetățenii săi a fost rănit și un altul este dat dispărut în atacul de la Istanbul.

Atacatorul a deschis focul asupra oamenilor duminică la 01.15 (22.15 GMT sâmbătă) într-un club în care între 700 și 800 de persoane sărbătoreau trecerea în anul 2017. Numeroase persoane s-au aruncat în apele înghețate ale Bosforului pentru a se salva, menționează presa turcă. Clubul Reina este situat la câteva sute de metri de locul unde aveau loc petrecerea de Anul Nou, pe malul Bosforului.

„Este dificil să ne imaginăm o crimă mai cinică decât uciderea unor civili în timpul sărbătorii de Anul Nou. Cu toții avem datoria să combatem cu hotărâre agresiunile teroriste“, a afirmat președintele rus Vladimir Putin într-un mesaj de condoleanțe adresat președintelui turc Erdogan.

Președintele francez François Hollande a condamnat de asemenea atacul 'cu forță și indignare'.

Turcia a fost recenta ținta a numeroase atacuri comise în special la Ankara și Istanbul. Membră a coaliției internaționale care luptă împotriva Statului Islamic în Siria și Irak, Turcia a declanșat în august o ofensivă în nordul Siriei pentru a-i îndepărta pe jihadiști spre sud.

Alte stiri din Externe

Ultima oră