Atacurile de la Bruxelles: Jurnalistul Fayçal Cheffou, acuzat oficial

26 Mar 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Atacurile de la Bruxelles: Jurnalistul Fayçal Cheffou, acuzat oficial

Bărbatul a fost identificat în presa belgiană ca fiind Fayçal Cheffou, un jurnalist independent. La percheziţiile efectuate la domiciliul acestuia, poliţiştii nu au găsit arme sau explozibili. 

Cheffou a realizat un film video în iulie 2014 în care apare stând în faţa unui centru pentru refugiaţi şi azilanţi în Steenokkerzeel, lângă Zaventem, unde se află aeroportul din Bruxelles. În acel film, Cheffou critică guvernul pentru că oferă mâncare refugiaţilor musulmani înainte de apusul soarelui în timpul sărbătorii Ramadanului.

El a fost arestat joi, iar judecătorul însărcinat cu cazul a emis un mandat oficial de arestare, vineri, în conformitate cu legislația belgiană, care impune, pentru păstrarea unui suspect în detenţie, o audiere în fața unui judecător și un mandat care urmează să fie emis în termen de 24 de ore.

Alţi trei bărbaţi au fost reţinuţi în Bruxelles pentru a fi interogaţi. Unul este Rabah N.,  identificat din greşeală ca fiind Salah A, într-un comunicat de presă anterior, după cum a anunţat biroul procurorului. 

Rabah N. este acuzat că ar avea legături cu Reda Kriket, suspectul reţinut marţi, lângă Paris, de autorităţile franceze. Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat marţi că Kriket era într-un stadiu avansat de pregătire a unor atacuri în Franţa. 

Kriket este un jihadist binecunoscut  de serviciile secrete din Franţa şi Belgia. În 2015, el a fost nominalizat într-un proces, împreună cu Abdelhamid Abaaoud, ca principalul organizator al atacurilor de la Paris. 

Alţi doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru o perioadă mai lungă. Unul, Abderamane A., a fost împuşcat vineri de poliţişti şi prins într-o staţie de tramvai din Bruxelles. Nu i-au fost aduse acuzaţii concrete încă, dar poliţia a anunţat că îl va mai reţine încă 24 de ore pentru interogatoriu. 

Celălalt bărbat, Aboubaker A., a fost arestat şi acuzat de aderare la un grup terorist. Un alt bărbat, prins împreună cu el într-o maşină, a fost eliberat. Judecătorul însărcinat cu acest caz a eliberat sâmbătă şi o a doua persoană, Tawfik A., după ce acesta a fost reţinut pentru interogatoriu.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră