Atacul de pe London Bridge: Arsenalul terorii, prezentat în premieră de poliţiştii britanici

11 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Atacul de pe London Bridge: Arsenalul terorii, prezentat în premieră de poliţiştii britanici Galerie foto (3)

Atacatorii de pe London Bridge purtau centuri false cu explozibil, înfăşurate în bandă argintie şi plănuiau să creeze o stare de asediu, spun autorităţile britanice, citate de CNN.

Fotografiile date sâmbătă publicităţii de poliţie arată curele din piele legate de sticle de apă înfăşurate în bandă adezivă argintie. "Nu am mai văzut această metodă în Marea Britanie prin care teroriştii creează teroare maximă, purtând centuri false cu explozibil", a declarat cmdr. Dean Haydon de la Poliţia Metropoloitană, cel care a şi condus ancheta.

Cei trei bărbaţi au intrat în pietonii de pe London Bridge la 3 iunie, după care au început să înjunghie oamenii care se aflau în barurile din apropierea Borough Market. Carnagiul s-a încheiat cu opt persoane decedate.

Atacatorii, identificaţi ca Khuram Butt, Rachid Redouane şi Youssef Zaghba, au fost împuşcaţi mortal de poliţişti. Ei încă purtau centurile false când au fost ucişi, conform Poliţiei Metropolitane. 

Centurile false cu explozibil au fost vizibile în timpul atacului, a spus Haydon, şi păreau a fi adevărate pentru cei care le-au văzut.
"Se poate ca ei să fi plănuit să lanseze atacul într-o stare de asediu sau s-ar putea să le fi pus pentru propria protecţie, pentru a nu fi împuşcaţi", a mai spus el .

Poliţia Britanică a afirmat sâmbătă că But a încercat să închirieze online un camion de 7,5 tone în dimineaţa zilei de 3 iunie, dar nu a oferit detalii legată de plată când i s-au cerut. El a închiriat seara o altă camionetă.

Camioanele mari au fost folosite în ultimele atacuri din Europa, provocând un număr mare de victime. Un atacator a ucis 86  de persoane în Franţa când a intrat în mulţimea adunată de Ziua Bastiliei, anul trecut, în iulie. În Berlin, un alt atacator a intrat într-un târg de Crăciun, ucigând 12 persoane.

În timpul atacurilor de la Londra, Butt a fost eliberat pe cauţiune într-un dosar de fraudă, deschis în octombrie 2016. El nu a fost acuzat în acest caz din cauza dovezilor insuficiente, spun poliţiştii. Două surse britanice de contra terorism au declarat pentru CNN că arestările făceau parte dintr-un plan mai amplu al Poliţiei Britanice şi serviciului secret MI5 de a scoate islamiştii extremişti de pe străzi prin urmărirea lor pentru infracţiuni care nu au legătură cu terorismul. 

Pe lângă centurile false cu explozibil, poliţiştii au prezentat imagini şi cu nişte cuţite ceramice găsite lângă sau la atacatori şi cu camioneta folosită pentru a intra în pietonii de pe London Bridge.

Au fost găsite trei cuţite cu mânerele înfăşurate în bandă adezivă şi puse în tocuri de piele. În interiorul camionetei, poliţiştii au găsit 
şi ceea ce păreau 13 cocteiluri Molotov, făcute din sticle de vin şi un lichid inflamabil, scaune de birou şi o valiză. Poliţia crede că atacatorii le-au spus rudelor că le folosesc pentru a se muta.

Alte stiri din Externe

Ultima oră