Assange, fondatorul WikiLeaks, spune că americanii au plănuit să-l înlăture pe preşedintele Siriei înainte de 2011

11 Sep 2015
Assange, fondatorul WikiLeaks, spune că americanii au plănuit să-l înlăture pe preşedintele Siriei înainte de 2011
SUA au plănuit să răstoarne Puterea din Siria cu mult timp înainte de izbucnirea războiului civil în 2011, susţine fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Assange a făcut aceste comentarii în timpul unui interviu pentru RT despre noua sa carte – WikiLeaks Files. Un capitol al cărţii se referă la o telegramă din partea ambasadorului american William Roebuck, care se afla în Damasc în 2006, în legătură cu planurile de răsturnare a Guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

“Planul consta în utilizarea unor factori diverşi care să creeze paranoia în interiorul Guvernului sirian, pentru a-l forţa să reacţioneze exagerat, să se teamă de existenţa unei lovituri de stat”, a spus Assange.

Assange a declarat că elementele cheie ale planului au fost amplificarea tensiunilor dintre şiiţi şi suniţi, precum şi crearea şi promovarea unor zvonuri împotriva Iranului cu ajutorul Arabiei Saudite şi Egiptului.

În plus, Assange a susţinut că această cablogramă a fost “destul de îngrijorătoare”, deoarece în ea erau descrise planurile SUA pentru regiune. El a adăugat că, pentru a înţelege ce se întâmplă în interiorul Siriei şi în jurul ei, trebuie examinate alianţele regionale.

“O parte a problemei din Siria este aceea că există mai mulţi aliaţi SUA care o înconjoară, în principal Arabia Saudită şi Qatarul, care introduc arme. Turcia, de asemenea, este un actor foarte serios. Fiecare are propriile sale ambiţii hegemonice în regiune. De asemenea, Israelul, fără niciun dubiu, dacă Siria ar fi suficient de destabilizată, s-ar putea afla în poziţia în care ar păstra Înălţimile Golan pentru totdeauna sau chiar ar putea să avanseze în acel teritoriu”, a declarat Assange.

Assange este investigat în SUA deoarece website-ul său WikiLeaks a publicat numeroase documente militare şi diplomatice americane în 2010. El se află în Ambasada Ecuadorului din Londra din 2012 şi a obţinut un azil politic din partea ţării sud-americane după ce a pierdut un proces împotriva extrădării în Suedia, unde este acuzat de atac sexual – acuzaţii despre care el susţine că sunt fabricate.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră