Ar trebui să-i "supraveghem strict" pe toți rușii care trăiesc în Occident, spune președintele Cehiei

15 Iun 2023
Ar trebui să-i "supraveghem strict" pe toți rușii care trăiesc în Occident, spune președintele Cehiei

Președintele ceh Petr Pavel spune că cetățenii ruși care locuiesc în străinătate ar trebui să fie supuși „supravegherii stricte” de către serviciile de informații din țările lor gazdă, scrie Politico

„Toți rușii care trăiesc în țările occidentale ar trebui monitorizați mult mai mult decât în ​​trecut, deoarece sunt cetățeni ai unei națiuni care conduce un război agresiv”, a spus Pavel într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, publicat joi.

„Îmi pare rău pentru acești oameni, dar, în același timp, când ne uităm în urmă, când a început al Doilea Război Mondial, toată populația japoneză care trăia în Statele Unite era și ea sub un regim strict de monitorizare”, a spus președintele ceh. „Acesta este pur și simplu un cost al războiului.”

Întrebat ce a implicat prin „supraveghere”, Pavel a spus că a vrut să spună „a fi sub controlul serviciilor de securitate”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 120.000 de oameni de origine japoneză - dintre care majoritatea erau cetățeni americani și jumătate dintre ei copii - au fost duși cu forța în lagăre de internare în urma atacului de la Pearl Harbor din decembrie 1941 al forțelor japoneze. Lagărele erau înconjurate de sârmă ghimpată și păzite de soldați americani.

Președintele american Joe Biden a declarat în februarie că a fost „una dintre cele mai rușinoase perioade din istoria Americii”.

Cetăţenii ruşi au fugit din ţara lor cu sute de mii de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Kremlin, în februarie 2022, inclusiv pentru a evita să fie recrutaţi în armata rusă. Potrivit Statista, în Europa și America de Nord trăiau aproximativ 6,6 milioane de ruși în 2020.

Președintele ceh pro-occidental, care a fost un susținător al Ucrainei pe fondul invaziei Rusiei, a fost un general NATO - un fundal extrem de neobișnuit pentru un lider european.

El a fost ales în ianuarie, după ce a candidat ca independent, l-a învins pe fostul premier Andrej Babiš cu 58 la sută din voturi.

Poziția lui Pavel este în mare parte onorifică, dar, în calitate de șef al statului ceh, el poate încă exercita influență asupra direcției țării, așa cum au făcut anterior liderii cehi în trecut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră