Apelul lui Tsipras de la tribuna Parlamentului elen. Care este planul premierului grec pentru reducerea datoriei

06 Oct 2015
Apelul lui Tsipras de la tribuna Parlamentului elen. Care este planul premierului grec pentru reducerea datoriei
Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a lansat un apel răsunător luni seară pentru reducerea datoriei în timp ce guvernul său a prezentat un buget de austeritate pentru 2016 respectând strict obiectivele planului internațional de salvare, într-un nou spirit de cooperare cu creditorii europeni și FMI, relatează agențiile Reuters și DPA, citate de Agerpres. Proiectul de buget, prezentat de Tsipras în Parlament împreună cu programul politic pe patru ani al noului său guvern, proiectează că economia va rămâne în recesiune anul viitor, în scădere cu 1,3%, după o contracție de 2,3% în 2015, înainte de revenirea la creștere în 2017. 
 
Tsipras, al cărui guvern de stânga a fost reales pe 20 septembrie după o schimbare radicală de atitudine acceptând un plan de salvare de 86 miliarde de euro în schimbul unor reduceri de cheltuieli, creșteri de impozite și reforme economice sub supraveghere strictă externă, a declarat în fața parlamentarilor că se va zbate pentru a negocia reducerea datoriilor.
 
Bugetul conține un total de 6,4 miliarde de euro de măsuri de austeritate în acest an și anul viitor, din care 4,34 miliarde în 2016. 
 
Tsipras a mai declarat că guvernul va trece toate legile necesare pentru a realiza o revizuire de succes a planului de salvare și deschide ușa pentru renegocierea datoriei, crucială pentru redresarea economică. 
 
"Vom propune o extindere a împrumuturilor scadente, o reducere a ratelor dobânzilor și o conversie la dobândă fixă", a spus el. 
 
Prim-ministrul a afirmat de asemenea că obiectivul guvernului este să restabilească accesul pe piața de capital în termen de 20 de luni până în prima jumătate a anului 2017 și că el se așteaptă la revenirea creșterii economice de la mijlocul anului viitor. Economiștii afirmă că ambele ținte par optimiste, dacă nu imposibile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră