Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Un grup militar anunță preluarea puterii (LIVE VIDEO)

15 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Un grup militar anunță preluarea puterii (LIVE VIDEO)

Reuters anunță că un elicopter militar aparținând rebelilor a fost doborât de avioanele armatei deaupra Ankarei.

Comandantul Forțelor Speciale Turce a declarat că lovitura de stat este rezultatul unei trădări și că armata se află în continuare în slujba poporului, informează Sky News.

Numeroase rapoarte ale agențiilor de știri indică faptul că în diferite zone din Istanbul s-au auzit focuri de armă - Aeroportul Ataturk, clădirea Parlamentului, televiziunea de stat și podurile peste Bosfor.

Imagini live din zona podurilor peste Bosfor

Liderii celor două partide de opoziție din Turcia, Partidul Poporului Republican (CHP, de centru-stanga) și Partidul Miscarii Nationale (MHP), s-au declarat public împotriva loviturii de stat, declarând că "Turcia a suferit mult din cauza loviturilor de stat și nu dorim ca acestea să se repete".

Într-o intervenție video-telefonică la un post de televiziune președintele turc, Recep Erdogan, a declarat că tentativa de lovitură de stat este susținută de un grup restrâns de militari și că aceasta va primi riposta cuvenită. Erdogan a cerut suporterilor săi să iasă în stradă - "Chem poporul pe stradă, în piețe, în aeroporturi, să ne strângem cu toți să le arătam puterea popirului, pot veni cu coloanele lor de tancuri, pentru că nu am văzut vreo armă mai puternică decât poporul", a declarat Erdogan conform Sky News.

 

Reţelele de socializare şi posturile de televiziune din ţară au fost închise. Există informaţii potrivit cărora armata a preluat controlul şi asupra televiziunii de stat TRT din Ankara.

Generalul Hulusi Akar, șeful statului major al armatelor a fost reținut ostatic de grupul de militari rebeli, a precizat agenția pro-guvernamentală Anatolie, transmite AFP, citând surse credibile.

Podurile Bosfor şi Fatih Sultan Mehmet au fost închise vineri seara, anunţă televiziunile locale, fără a fi precizat motivul.

În acelaşi timp, Reuters anunţă că la Ankara s-au auzit focuri de armă. Totul s-ar petrece în apropierea cartierului general al armatei.

Televiziunea natională a fost închisă. 

__________

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, transmite Agepres.

Sunt niște oameni care în mod ilegal desfășoară o acțiune în afara ierarhiei”, a declarat premierul Yildirim la televiziunea privată NTV.

„Guvernul ales de popor rămâne în funcție. Acest guvern va pleca numai când oamenii vor spune asta”, a adăugat șeful executivului.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră