Merkel în Turcia: Aderarea la UE contra stoparea fluxului de imigranţi

18 Oct 2015
Merkel în Turcia: Aderarea la UE contra stoparea fluxului de imigranţi
Cancelarul german Angela Merkel a oferit duminică Turciei asistență financiară și perspectiva unor progrese mai rapide în procesul de aderare a acestui stat la Uniunea Europeană, în schimbul ajutorului Ankarei pentru stăvilirea afluxului de migranți spre Europa, notează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său german Angela Merkel, premierul turc Ahmet Davutoglu a avertizat asupra unui potențial nou val de migrație în contextul intensificări luptelor în jurul orașului sirian Alep, unde forțele regimului avansează.

'Prioritatea noastră este de a preveni imigrația ilegală și de a reduce numărul celor care ne trec frontierele. Din acest punct de vedere, am avut discuți foarte fructuoase cu Uniunea Europeană recent', a spus premierul turc în conferinţa desfăşurată la Palatul Dolmabahçe din Istanbul, pe malul Bosforului.

El a afirmat că, deși s-au înregistrat progrese prin planul de acțiune oferit de UE la summitul din săptămâna aceasta, rămân de rezolvat unele probleme.

'În primul rând, împărțirea poverii refugiaților. Suma ajutorului este de importanță secundară. Ceea ce este important este voința comună de a aborda această problemă. Turcia a fost lăsată singură în ultimii ani. Suntem satisfăcuți că au o mai bună abordare acum. Progresul constatat în materie de împărțire (a acestei poveri) este foarte important', a declarat Davutoglu.

Tema liberalizării vizelor pentru cetățenii turci ar trebui devansată pentru iulie 2016 în loc de anul 2017, în schimbul semnării de către Turcia a acordului de readmisie care ar permite returnarea migranților din Europa, premierul Davutoglu.

Potrivit Angelei Merkel, 'Germania este pregătită să ofere sprijin' în acest scop. 'Dacă vorbim despre problema liberalizării vizelor, putem discuta în grupul de lucru germano-turc (...) despre posibilități precise de a impulsiona facilitarea vizelor', a declarat ea.

Un acord cu Turcia în materie de refugiați ar trebui să includă și deschiderea unor noi capitole de negociere în procesul de aderare la UE. Cancelarul german a propus deschiderea capitolelor 17, 23 și 24 de negociere, referitoare la politica financiară, justiție și libertăți fundamentale, precizând că va apăra această poziție în fața unei eventuale opoziții din partea Republicii Cipru.  

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră