Angela Merkel, favorită la PREMIUL NOBEL PENTRU PACE

02 Oct 2015
Angela Merkel, favorită la PREMIUL NOBEL PENTRU PACE
Atitudinea cancelarului german Angela Merkel în criza refugiaţilor, dar și în cea ucraineană i-ar putea aduce acestea, vinerea viitoare, Premiul Nobel pentru Pace. 
 
Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de cercetare pentru pace (Prio) din Oslo, și unul din experții cei mai influenți în ceea ce privește pronosticurile pe tema premiului Nobel pentru Pace, a prognozat joi victoria cancelarului german, cu toate că prognozele sale rareori s-au adeverit.
 
„Angela Merkel va primi premiul Nobel pentru Pace”, a spus Harpviken, într-o conferință de presă, argumentând că anul acesta criza refugiaților va atrage atenția Comitetului Nobel. 
 
De asemenea, publicația germană Bild o consideră pe Angela Merkel o candidată serioasă la Nobelul pentru Pace.
 
"Cancelarul Angela Merkel are perspective bune de a obține premiul Nobel pentru Pace", relevă cotidianul cel mai citit din Germania, într-un articol scurt intitulat "Premiul Nobel pentru Pace pentru Angela Merkel?"
 
Și cotidianul francez Le Monde a analizat acest subiect, într-un editorial care o numește pe Merkel "mândria Europei".
 
"Ideea a început să adie, discret, pe Internet: și dacă Angela Merkel ar primi Premiul Nobel pentru pace?". Așa începe editorialul din cotidianul francez Le Monde.
 
"Ipoteza nu pare deloc absurdă. În criza fără precedent a migrației, cancelarul Merkel s-a ridicat la înălțimea mizei. A fost ea umilită în timpul crizei din Grecia, pentru lentoarea deciziilor dar și pentru pretinsa intransigență. Dar în aceaastă vară, atunci când refugiații au început să curgă spre Europa cu sutele de mii, Angela Merkel a știut să concilieze etica responsabilității și pe cea a convingerilor, apărând valorile europene, luând deciziile ce se impuneau și reușind o extraordinară lovitură de comunicare. Toate acestea au permis riposta față de neonaziștii care atacă regulat centrele de refugiați. Și asta în GERMANIA, unde extrema dreaptă este politic inexistentă, unde populismul NU se înțelege, ci se combate. În această criză, Angela Merkel a făcut să avanseze construcția comunitară. Ea ESTE, în aceste zile, mândria Europei", încheie Le Monde.

Alte stiri din Externe

Ultima oră