Angajaţii Agenţiei Europene a Medicamentului nu vor la Bucureşti

04 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Angajaţii Agenţiei Europene a Medicamentului nu vor la Bucureşti

Majoritatea angajaţilor Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), acum cu sediul la Londra, vor rămâne în instituţie dacă sediul acesteia va fi după Brexit la Amsterdam, Barcelona, ​​Copenhaga, Milano sau Viena, conform rezultatelor unui studiu publicat marți.

Dacă agenţia va fi relocată într-unul dintre aceste oraşe, peste 65% din angajați au spus că nu vor părăsi instituţia, relatează euobserver.com.

În schimb, EMA ar pierde peste 70% din personalul său dacă guvernele naționale vor decide să relocheze EMA la Atena, Bratislava, București, Helsinki, Malta, Sofia, Varșovia sau Zagreb - cel puțin așa susţine personalul. EMA, înființată în 1995, supraveghează și administrează toate medicamentele din întreaga UE și are aproximativ 600 de angajați. Au fost depuse nouăzeci de oferte pentru găzduirea agenției, după Brexit

Studiul vine la doar câteva zile după ce Comisia Europeană a publicat evaluarea ofertelor făcute de statele membre şi după o analiză a EMA.

Dacă evaluarea Comisiei s-a bazat numai pe informațiile furnizate de statele membre în documentele oficiale, analiza EMA a luat în considerare și  informațiile suplimentare disponibile publicului.

De asemenea, Comisia a încercat să rămână cât mai neutră posibil și a realizat o evaluare care este, în esență, un rezumat al ofertelor. În schimb, analiza EMA  arată că accesibilitatea locațiilor oferite în Bratislava, Lille, Malta, Sofia și Zagreb nu îndeplineşte cerințele Agenţiei. Amsterdam, Barcelona, ​​Bruxelles, Copenhaga, Dublin, Milano și Viena oferăt cea mai bună accesibilitate.

Majoritatea orașelor candidate au avut facilități educaționale adecvate pentru copiii personalului EMA,  Milano și Viena îndeplinind cerinţele din acest punct de vedere. Lille, Malta și Sofia  "îndeplineau" doar parțial cerințele educaționale.

De asemenea, EMA a considerat că Bonn, Bruxelles, București, Dublin, Milano, Sofia și Varșovia nu oferă suficient "acces adecvat la piața muncii" pentru partenerii personalului.

De asemenea, în Bratislava, București, Sofia și Varșovia lipseşte un "mediu socio-cultural tolerant și deschis" - ceea ce, pentru EMA înseamnă că parteneriatele înregistrate între persoane de același sex nu sunt legalizate.

Bratislava, București, Helsinki și Varșovia nu au oferit acces adecvat la îngrijire medicală și securitate socială pentru copiii și partenerii personalului, a afirmat EMA.

De asemenea, din punct de vedere al sediului, oraşele care îndeplinesc toate criteriile EMA sunt Amsterdam, Bratislava, Bruxelles, Copenhaga, Lille și Milano. Ofertele din Barcelona, ​​Bratislava, Bruxelles și Copenhaga cuprind cele mai bune facilități din clădire.

Din punct de vedere al respectării cerinţelor EMA şi al faptului că agenția poate fi operațională la timp, cele mai bune oraşe candidate sunt Amsterdam, Barcelona, ​​Bonn și Milano.

Planurile oferite pentru relocarea Agenţiei în Atena, București, Malta, Porto, Sofia, Stockholm, Varșovia și Zagreb, nu au putut asigura continuitatea activității, a stabilit EMA.

Cele trei planuri diferite de relocare din Dublin au fost, de asemenea, clasificate diferit, unul dintre ele fiind inclus în categoria nesiguranţei continuării activităţii agenţiei.

Deşi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat  că EMA și-a clasificat evaluarea ca fiind confidențială, Agenţia a precizat că a făcut-o publică după ce au apărut în presă "frânturi izolate de informații" şi  "pentru a completa imaginea și a oferi varianta corectă".

Relocarea va fi discutată la un summit care va avea loc în cursul acestei luni și va fi decisă de miniștrii UE și de Interne luna viitoare. În mod oficial, EMA nu are niciun cuvânt de spus în privința relocării sale.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră