Uciderea ambasadorului rus în Turcia: Siria condamnă ”crima abominabilă”, Erdogan l-a sunat pe Putin

19 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Uciderea ambasadorului rus în Turcia: Siria condamnă ”crima abominabilă”, Erdogan l-a sunat pe Putin


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a sunat pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a-l informa în legătură cu atacul în care și-a pierdut viața ambasadorul rus la Anlara, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului turc.

Siria a condamnat crima de la Ankara, prin intermediul unui comunicat dat publicității de Ministerul de Externe de la Damasc, scrie 20minutes.fr.

”Republica arabă siriană condamnă de maniera cea mai fermă lașul atac terorist care a dus la pierderea vieții ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov”, a precizat ministerul.

”Această crimă abominabilă confirmă necesitatea depunerii tuturor eforturilor pentru a combate terorismul”, potrivit comunicatului.

Într-un comunicat publicat luni seara, ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault a scris că Franța a aflat cu consternare de atacul în care a murit ambasadorul rus. ”Franța condamnă acest act abject. Nimic nu poate justifica violența și terorismul. Exprim condoleanțele mele pentru familia ambasadorului și solidaritatea mea cu Rusia și Turcia”, se arată în comunicat.

Acest atac a avut loc în ajunul vizitei ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, la Moscova, pentru consultări cu omologii săi rus și iranian cu privire la Siria.

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, va veni marți la reuniunea trilaterală de la Moscova, a informat Ambasada Turciei în capitala rusă, potrivit TASS, preluată de agerpres.ro.

Atât Moscova cât și Ankara sunt implicate în conflictul sirian, iar Turcia este gazda a peste un milion de refugiați sirieni. Guvernul de la Ankara este un suporter al opoziției siriene, în timp ce Kremlinul îl susține pe președintele sirian Bashar al-Assad.

Situația a fost și mai tensionată în ultimele săptămâni când forțele siriene, cu ajutorul armatei ruse, au bombardat estul orașului Alep, ceea ce a dus la o criză umanitară de proporții.

Atacul nu a fost încă revendicat, dar militanți ai grupării Statul Islamic sunt activi în Turcia și au organizat mai multe atentate teroriste.

Rusia califică uciderea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, drept atac terorist și chiar de astăzi (luni) va ridica problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, informează presa rusă.

Purtătoarea de cuvânt a calificat această zi drept una neagră pentru diplomația rusă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră