Alexis Tsipras, premierul Greciei, a demisionat. Urmează alegeri anticipate

20 Aug 2015
Alexis Tsipras, premierul Greciei, a demisionat. Urmează alegeri anticipate
Presa a avut dreptate, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a demisionat joi seara, aşa cum se anunţase. 

Presa elenă, în special postul public de televiziune ERT, a anunţat înainte despre intenţiile lui Tsipras.

În lipsa unei majorităţi parlamentare, el a anunţat că demisionează şi că vor fi organizate alegeri anticipate la 20 septembrie, la şapte luni de la victoria coaliţiei stângii radicale.
Anunţul a fost făcut după ce Tsipras a avut o întâlnire cu membrii Guvernului. 
Tsipras urmează să se mai întâlnească şi cu liderii partidelor de opoziţie şi cu preşedintele Republicii, Prokopis Pavlopoulos, scrie Le Parisien.

Organizarea alegerilor anticipate a fost deja evocată după plecarea a peste 30 de deputaţi din partidul lui Tsipras, Syriza, care a votat, la 15 şi 22 iulie, contra primelor reforme cerute de creditorii internaţionali ai Greciei.

Tendinţa, de antunci, n-a fost decât de confirmare.

La 14 august, 32 de deputaţi ai acestui partid au votat contra celui de-al treilea plan de ajutorare, 11 abţinându-se.

Venit la putere la finele lui ianuarie cu o majoritate de 36% dintre voturi, Tsipras, care are 41 de ani, s-a angajat să pună capăt politicii de austeritate, impusă Greciei de la începutul crizei în 2010, în schimbul unor împrumuturi succesive de circa 240 miliarde de euro. El a cedat presiunilor creditorilor internaţionali, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Divizarea partidului Syriza nu mai este un tabu, comentează Le Parisien. Chiar înaintea votului din 14 august în Parlament, fostul ministru al Energiei, Panagiotis Lafazanis, a chemat, prin declaraţie scrisă semnată de alţi membri ai partidului, la constituirea unei largi mişcări panelene de luptă contra noului memorandum, a austerităţii şi a punerii ţării sub tutelă străină.

Scrutinul din 20 septembrie va fi cel de-al cincilea organizat în Grecia din octombrie 2009.



Alte stiri din Externe

Ultima oră