Alegerile din Turcia. 15 mandate pana la visul lui Erdogan

02 Noi 2015
Alegerile din Turcia. 15 mandate pana la visul lui Erdogan
Visul lui Erdogan de a fi un presedinte care sa conduca direct guvernul e pe cale sa se intample:Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) a obtinut la alegerile de ieri majoritatea parlamentara-316 de mandate din cele 550 ale forului legislativ de la Ankara.

Ar mai avea nevoie de 15 mandate pentru o majoritate care sa-i permita declansarea unui referendum pentru modificrea Constitutiei. O varianta in care Erdogan ar avea prerogative executive sporite si pe care sustinatorii sai o considera indispensabila in intarirea statului turc.

Alti observatori prevad o crestere a tensiunilor dintre conservatori si laici dar si a suspiciunilor privind adevaratele intentii ale autoritarismului islamist promovat de regim.

Deocamdata,presedintele Erdogan are de rezolvat mai multe probleme majore ale Turciei:conflictul din Siria care prin implicarea Rusiei a capatat alte conotatii geostrategice, problema kurzilor dar si cea a refugiatilor.

Uniunea Europeana insista pentru un acord prin care refugiatii sa fie “ barati” in Turcia cerand in schimb, pe langa ajutor financiar, si o relaxare a conditiilor de intrare in UE a cetatenilor turci-plus accelerarea negocierilor privind aderarea Turciei la spatiul UE.

Erdogan viseaza ca Turcia sa devina un actor regional tot mai important iar votul popular favorabil pare sa-l incurajeze in planurie sale.

De remarcat participarea masiva a populatiei la acest scrutin:85% din cei 54 de milioane de alegatori. Intr-adevar, au fost alegeri istorice pentru Turcia.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră