Vot anticipat în SUA. PRIMELE INDICII despre cine va câstiga alegerile prezidențiale americane

03 Noi 2016 | scris de Veronica Micu
Vot anticipat în SUA. PRIMELE INDICII despre cine va câstiga alegerile prezidențiale americane

Sistemul electoral american este descentralizat – ceea ce înseamnă că statele organizează alegerile cum vor, iar cetățenii pot vota anticipat în două moduri.

50 de stat permit votul prin poştă, iar alte 20 îi obligă pe votanți să-și justifice absența din ziua scrutinului. E dificil însă de spus cine va câștiga doar pe pe baza voturile anticipate.

Pentru democrata Hillary Clinton, care și-a văzut rivalul Donald Trump ajungând-o din urmă pe ultima linie dreaptă, cifrele aduc vești și bune, și proaste.

Citește și: Surpriză la prezidențialele din SUA! Sondaj de ultimă oră

Alegătorii înregistrați ca democrați au fost mai numeroși decât cei republicani la a se mobiliza în unele state, însă participarea tinerilor și persoanelor de culoare, componentă esențială în victoria lui Barack Obama în 2008, nu este bună.

Potrivit experților, pentru numeroși alegători democrați, să apere bilanțul președintelui aflat la sfârșit de mandat este una dintre motivații, chiar dacă Hillary Clinton, la fel ca Donald Trump, bate recorduri de impopularitate. Cota lor este extrem de scăzută, cu 44% alegători favorabili pentru Hillary Clinton și 38% pentru Trump, potrivit Real Clear Politics.

Astfel, numeroși americani s-au pronunțat mai degrabă împotriva unuia dintre candidați, decât din convingere pentru cel căruia și-au dat votul.

Trump a devansat-o pe Clinton cu 1% în cel mai recent sondaj Washington Post-ABC News

Republicanul Donald Trump a devansat-o pe democrata Hillary Clinton cu 1% în cel mai recent sondaj Washington Post-ABC News Tracking Poll, dat publicităţii marţi.

Astfel, 46% dintre alegătorii intervievaţi au declarat că îl susţin pe Donald Trump, iar 45% pe Hillary Clinton. Este pentru prima dată în ultimele şase luni în care republicanul o devansează pe rivala sa democrată.

În ceea ce priveşte categoriile de electorat, Trump se bucură de susţinerea a 78% dintre alegătorii albi, protestanţi evanghelişti. De asemenea, 77% dintre alegătorii care s-au declarat conservatori au spus că îl susţin pe Trump.

Republicanul este preferat şi de 68% din electoratul din mediul rural şi de 59% dintre bărbaţii albi.

Pe de altă parte, Clinton se bucură de susţinerea a 81% dintre liberali, a 67% dintre atei, de 60% dintre cei din zonele urbane şi de 72% dintre alegătorii din minorităţi rasiale.

Sondajul Washington Post-ABC News a fost realizat telefonic, în perioada 27-30 octombrie, pe un eşantion de 1.773 de adulţi. Marja de eroare este de plus-minus 2,5%.

Alte stiri din Externe

Ultima oră