Alegeri prezidenţiale în Belarus. Cine candidează împotriva lui Lukaşenko, "ultimul dictator din Europa"

11 Oct 2015
Alegeri prezidenţiale în Belarus. Cine candidează împotriva lui Lukaşenko,
Secţiile de votare se deschid astăzi în Belarus, unde cetăţenii îşi vor alege preşedintele. Trei candidaţi concurează împotriva actualului șef de stat, Aleksandr Lukașenko, care conduce fosta republică sovietică de aproape 21 de ani.

Este vorba despre Taţiana Karatkevici, activistă în cadrul mişcării de opoziţie Havari Pravdu (Spuneţi Adevărul), Siarhei Haidukievici, liderul Partidului Liberal-Democrat, şi Mikalai Ulahovici, liderul Partidului Patriotic.

Niciunul dintre cei trei candidați nu reprezintă o provocare serioasă pentru Aleksandr Lukașenko, descris de presă şi de analişti ca fiind "ultimul dictator din Europa". Acesta va obţine probabil un nou mandat de preşedinte prin scrutinul de azi.

Organizaţii pentru drepturile omului acuză regimul Lukaşenko de reprimarea disidenţilor, de reducerea la tăcere a presei şi de alte practici autoritariste, inclusiv de organizarea unor alegeri nelegitime. Aproximativ 300 de simpatizanţi ai opoziţiei au protestat joi seară la Minsk, cerând boicotarea scrutinului prezidenţial. (V.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră