Alegeri parlamentare în Danemarca: VOT ISTORIC pentru Partidul Popular Danez, OSTIL imigrației!

19 Iun 2015
Alegeri parlamentare în Danemarca: VOT ISTORIC pentru Partidul Popular Danez, OSTIL imigrației!
Scor istoric obținut de Partidul Popular Danez (DF), la alegerile parlamentare din Danemarca. Populist și ostil imigrației, formațiunea de dreapta a obținut cel mai bun scor electoral din istoria sa (21,1% din sufragii), devenind pentru prima dată cel mai mare partid din blocul de centru-dreapta, relatează AFP. 
 
Plasat pe poziția a doua, după social-democrați (26,3% din voturi), dar în fața partidului liberal Venstre (19,5% din voturi), DF a obținut în total 90 de mandate, față de cele 85 ale coaliției de centru-stânga. În afară de Venstre și DF, din blocul de dreapta mai fac parte Alianța liberală și Conservatorii.
 
Imigrația, subiect de actualitate în Europa, a fost una dintre temele campaniei electorale care a precedat alegerile daneze din 18 iunie.

Liderul Venstre, Lars Lokke Rasmussen, a propus scăderea salariului minim necesar pentru ca un cetățean străin să poată obține un permis de muncă danez dacă respectiva persoană este originară dintr-o țară similară Danemarcei din punct de vedere economic și cultural.
 
Această idee i-a iritat pe social-democrați, în mod tradițional mai puțin stricți în privința imigrației.
 
Blocul de centru-dreapta a anunțat un set de măsuri vizând reducerea atractivității Danemarcei pentru solicitanții de azil, precum scăderea alocațiilor pentru nou-veniți și acordarea unui permis de ședere permanent exclusiv celor care au un loc de muncă și vorbesc limba daneză.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră