UPDATE. Paris: Acordul privind limitarea încălzirii globale a fost aprobat

12 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Paris: Acordul privind limitarea încălzirii globale a fost aprobat

 

Este primul acord care obligă toate ţările să se angajeze să-şi reducă emisiile de carbon. Documentul vizează atât o transformare a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, cât şi o încetare a ritmului încălzirii globale, scrie Reuters.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a prezentat sâmbătă, la Paris, forma finală a unui acord ce îşi propune limitarea încălzirii globale , informează npr.org şi politico.com.

Obiectivul acordului este de a limita creşterea temperaturii la nivel global la mai puţin de 2 grade Celsius faţă de epoca preindustrială. Fabius le-a cerut delegaţilor să dea deoparte divergenţele şi să aprobe astăzi acest acord.

Șeful diplomației franceze a caracterizat acest proiect de acord, care are 31 de pagini, drept "ambițios și echilibrat", subliniind că va reprezenta "un moment istoric de cotitură" pentru întreaga planetă.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, le-a reamintit negociatorilor acordului că însăşi clima globală este în joc. "Aveţi şansa să schimbaţi lumea. Profitaţi de ea", a îndemnat Hollande.

Acordul mai prevede un fond de 100 de miliarde de dolari pentru finanțarea statelor în curs de dezvoltare dincolo de anul 2020 şi ca ţările semnatare să se întâlnească din cinci în cinci ani pentru a evalua progresele făcute. Dacă delegaţii ţărilor participante vor aproba acordul, acesta va trebuit adoptat de fiecare guvern din aceste ţări.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră