Liderii bisericilor creștine, aproape de un ACORD ISTORIC

21 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
Liderii bisericilor creștine, aproape de un ACORD ISTORIC


Liderul Bisericii Anglicane vrea ca cea mai importantă sărbătoare creştină să nu mai aibă dată variabilă şi să fie marcată în acelaşi timp de adepţii tuturor cultelor creştine.

Justin Welby speră ca un astfel de acord să fie o certitudine în cel mult 10 ani.

"Mi-aș dori să se întâmple înainte de retragerea mea", a declarat arhiepiscopul de Canterbury.

La sfârșitul anului 2014, Papa Francisc a spus că "Biserica Catolică este dispusă să renunţe la data determinată pentru Duminica Paştelui, adică în prima Lună plină după echinocţiul de primăvară".

Suveranul Pontif a sugerat ca dată pentru Paștele comun a doua duminică a lunii aprilie.

Tot în 2014, liderul Bisericii Ortodoxe Copte i-a scris Papei că vrea o dată unică pentru Paşti.

Potrivit catholica.ro, "unificarea datelor pentru celebrarea Învierii Domnului este simţită ca urgentă în Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu, unde convieţuiesc comunităţi creştine aparţinând la diferite confesiuni, dar au date diferite pentru Paşti, după cum respectă calendarul iulian sau cel gregorian".

În 2014, data a fost aceeaşi: 20 aprilie. În 2015 a fost o diferență de o săptămână. În 2016, la fel: în Apus pe 27 martie, iar în Răsărit pe 1 mai. În 2017 toţi creştinii vor sărbători din nou Paştile la aceeaşi dată: 16 aprilie. Abia în 2025 data va mai coincide, presupunând că până atunci creştinii nu ajung la o înţelegere.

Cum se calculează data Paștelui

În anul 325, în cadrul Sinodului I Ecumenic de la Niceea, s-au stabilit trei reguli pentru calcularea datei Paștelui. Astfel, Învierea Domnului se sărbătorește întotdeauna:

1. În zi de duminică
2. După prima Lună plină a primăverii, adică după echinocțiul de primăvară
3. Dacă prima Lună plină de după echinocțiu este duminică, atunci Paștele se ține în următoarea duminică, pentru a nu se sărbatori odată cu Paștele iudeilor.

Diferențele între datele la care se sărbătorește Paștele sunt datorate calendarelor folosite pentru calcul.

Bisericile Apusene (catolica, protestantă, evanghelică, etc.) folosesc calendarul Gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă folosește calendarul vechi, Iulian.

Data Paștelui ortodox nu poate fi înainte de 4 aprilie, în timp ce data Paștelui catolic (protestant, evanghelic, etc) nu poate fi înainte de 22 martie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră