Acord de coaliție în Republica Moldova: Președintele va fi ales de trei partide

22 Iul 2015
Acord de coaliție în Republica Moldova: Președintele va fi ales de trei partide
Negocierile privind formarea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova s-au încheiat, în noaptea de marți spre miercuri, iar acordul de constituire a noii alianțe a fost parafat, urmând să fie semnat miercuri.

Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu au anunțat că Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat, va propune premierul, Partidul Democrat va avea funcția de președinte al Parlamentului, iar șeful statului va fi ales consensual de către toate formațiunile din alianță.

„Acordul de constituire a majorității parlamentare a fost parafat. Este un acord politic bun, echilibrat, care urmează să asigure o majoritate stabilă pentru Moldova și care urmează să învestească în timpul cel mai apropiat Guvernul care să facă ordine”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, citat de Unimedia.

Totodată, cei trei lideri au reiterat că funcția de președinte al țării nu va fi partajată politic. Astfel, șeful statului va fi ales, prin consens, între cele trei partide de guvernare.

PLDM, PD și PL au mai format de două ori coaliții guvernamentale. După alegerile din noiembrie anul trecut, Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu nu a mai intrat în alianța de guvernare, astfel încât coaliția formată de PLDM și PD și-a învestit guvernul cu ajutorul comuniștilor. Instabilitatea politică a fost accentuată odată cu demisia premierului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră