Acord în Belgia privind CETA. Ar putea fi o veste bună pentru români

27 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Acord în Belgia privind CETA. Ar putea fi o veste bună pentru români


Declaraţia belgiană va fi trimisă ambasadorulor statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a fi validată. Textele sunt transmise direct preşedintelui Consiliului European şi Comisiei, scrie lesoir.be.
„Este un acord foarte important pentru companii, pentru activitatea economică. Este un acord în valoare de 12 miliarde de euro”, a declarat premierul Charles Michel. „Ultimul cuvânt le revine Parlamentelor”, a precizat acesta.
Parlamentele (valon, comunitatea franceză, Bruxelles, Cocof) se vor reuni vineri sau cel târziu sâmbătă dimineaţă.
De mai multe zile, guvernul federal belgian încearcă fără succes să convingă regiunea francofonă Valonia, regiunea Capitalei Bruxelles și Comunitatea franceză să revină asupra vetoului lor, care blochează semnarea CETA de către Belgia și, în consecință, de către întreaga Uniune Europeană.
Luptele politice regionale și discursurile anti-globalizare, în contextul declinului industrial și agricol, au determinat regiunea belgiană Valonia să blocheze tratatul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), opoziție care în plus amplifică și diviziunile dintre flamanzi (vorbitori de olandeză) și valoni (francofoni) în interiorul Belgiei.
Rezervele Valoniei față de acordul CETA țin de sectorul agricol, dar și de cel industrial.
După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, care avea nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente. Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale și la efectele asupra agriculturii, regiunea Valonia a respins acest acord.
Tratatul urma să fie semnat la summitul UE-Canada, programat pentru joi.
Dacă toate obstacolele vor fi trecute, România poate spera ca vizele de intrare în Canada să fie ridicate pentru cetăţenii săi.
Oricum, președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Satu Mare, că va găsi "căile potrivite" pentru a continua discuțiile cu Canada despre eliminarea vizelor dacă aceasta și UE nu vor semna acordul commercial, scrie agerpres.ro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră