A murit Karl Lagerfeld, supranumit ”Kaiserul modei”

19 Feb 2019 | scris de Marina Constantinoiu
A murit Karl Lagerfeld, supranumit ”Kaiserul modei”

Creatorul de modă Karl Lagerfeld, supranumit ”Kaiserul modei”, a încetat din viață marți, la vârsta de 85 de ani. Niciodată nu a dorit să-și dezvăluie vârsta reală, scrie cotidianul francez Le Parisien.

El fusese internat de urgenţă luni seară la un spital din Paris. Potrivit Public, el suferea de cancer la pancreas, scrie 7sur7.be.

Zvonurile că Lagerfeld nu se simte bine au apărut în luna ianuarie a acestui an, după ce el a lipsit de la propriul show Chanel organizat în timpul Săptămânii modei de la Paris care are loc între 15 și 24 ianuarie. 

Mai mulţi purtători de cuvânt ai casei Chanel, contactaţi la acea vreme de jurnaliştii de la AFP, au dat asigurări că este vorba despre prea multă oboseală acumulată.

Geniu prolific, fotograf, editor, Karl Lagerfeld a marcat pentru totdeauna istoria modei franceze. A debutat cu Pierre Balmain și a creat un univers aparte, între clasicism și un futurism vizionar, scrie Le Parisien. A fost unul dintre cele mai excentrice și controversate personaje din lumea modei. 

Îi plăcea să se descrie drept ”o mașină”, cu exigența absolută. ”Când te afli în fruntea unei afaceri care vântură miliarde de euro, sunteți obligați să țineți ritmul. Dacă nu vă convine, nu aveți decât să stați închiși în cameră, și să bricolați”, declara designerul, cunoscut pentru vorbele sale tăioase.

Karla Lagerfeld era director artistic al casei de modă Chanel din 1983, al casei de modă italiene Fendi la Roma, din 1965 și al propriei sale linii de design, din 1984, precizează Le Parisien.

Într-un interviu pentru revista Numero, care-l întreba cum își imaginează funeraliile, a declarat:”Ce oroare! Nu o să fie nicio înmormântare. Mai bine mor. De când cu poveștile astea triste legate de familia Hallyday, și cu funeraliile de la La Madeleine, totul are aerul unei farse. Am cerut să fiu incinerat și cenușa mea să fie împrăștiată împreună cu cea a mamei amele....și cu cea a lui Choupette (pisica lui Karl Lagerfeld - n.r), dacă moare înaintea mea”, amintește Le Parisien.

Lagerfeld, născut la 10 septembrie 1933 la Hamburg, în Germania, a mai colaborat ocazional cu brandurile de modă Chloe (1963 - 1978, 1992 - 1997), Jean Patou (1958 - 1963), H&M (2004), Hogan (2011) şi Macy's (2011).

Lui Lagerfeld îi plăcea să mențină misterul în legătură cu data nașterii sale. Presa germană, care s-a folosit de mai multe documente oficiale, a scris în mai multe rânduri că el a văzut lumina zilei la 10 septembrie 1933. Dar Lagerfeld afirma că s-a născut în 1935, precizând, într-un interviu pentru Paris Match în 2013, că mama sa a schimbat data. 

”Kaiserul”, cum era supranumit, a avut și marele dar de a descoperi manechine care ulterior au devenit celebre, precum Ines de la Fressange, care a semnat un contract de exclusivitate cu Chanel în 1983, apoi germana Claudia Schiffer, britanica Cara Delevingne sau Lilly-Rose Depp.

""Mi-am dorit cu orice preț să învăț să cânt la pian. După un an de cursuri, mama mi-a trântit capacul pianului peste degete și mi-a spus:”Apucă-te să desenezi, că asta nu face zgomot"”. Și a avut dreptate"”, a povestit, cândva, Lagerfeld.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră