A început numărătoarea voturilor în SUA. Trump câștigă Indiana și Kentucky, Biden victorios în Vermont – proiecții

04 Noi 2020 | scris de A.V.
A început numărătoarea voturilor în SUA. Trump câștigă Indiana și Kentucky, Biden victorios în Vermont – proiecții

Și a fost ziua complicatei alegeri. 255 de milioane de cetățeni americani au fost așteptați la urne pentru a-şi alege preşedintele între actualul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump (74 de ani), și democratul Joe Biden (78 de ani), fost vicepreședinte.

După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului ar putea dura zile. La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat anticipat din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că o întârziere în numărarea tuturor voturilor este foarte probabilă.

Marți dimineață mii de oameni s-au așezat la cozi încă de la ora 5. Alegerile au loc pe fondul pandemiei de Covid-19 și al situației economice fragile, dar și într-o atmosferă politică extrem de tensionată.

Cu cele peste 100 de milioane de voturi exprimate prin corespondenta sau in persoana in statele in care votul a inceput inaintea zilei de azi, prezenta totala la urne ar putea depasi recordul de 58% stabilit la alegerile prezidentiale din 2008 si castigate de Barack Obama. Conform unui studiu realizat de Pew Reserch Center, prezenta la vot de 55,7% de la alegerile din 2016 situeaza Statele Unite mult in urma altor state membre ale OECD din Europa, Asia si America de Nord.

Haosul de la secțiile de votare, prezis de unii analiști înainte de alegeri, nu s-a confirmat, alegătorii votând fără probleme, organizat și disciplinat în întreaga Americă, apreciază NBC News.

Deutsche Welle explică într-o analiză de ce UE speră în victoria lui Joe Biden la alegerile din această zi istorică: Președintele american Donald Trump a tensionat relațiile cu mulți dintre aliații europeni de lungă durată ai țării sale, iar în UE se speră că o posibilă victorie a lui Joe Biden ar putea redresa lucrurile.

Ca să ajungă la Casa Albă, Donald Trump pentru un nou mandat de președinte, sau Joe Biden pentru un prim mandat de președinte, trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular nefiind suficient. 

Secțiile de votare s-au închis în Florida, unul dintre statele cheie, care furnizează 29 de voturi electorale. Rezultatele parțiale arată, deocamdată, un scor foarte strâns, aproape egalitate. Florida este un stat esențial pentru câștigarea președinției. 

În Georgia, care are 13 voturi electorale, Trump conduce la rezultatele parțiale. 

În Virginia, Trump este favorit. În New Hampshire cele 4 voturi electorale ar fi câștigate de Biden. Acesta ar fi câștigat și statul Vermont, în timp ce în Carolina de Sud ar putea câștiga Donald Trump. 

La votul popular, după închiderea secțiilor de votare din primele state de pe Coasta de Est, este egalitate - 49% pentru ambii candidați. 

UPDATE: Donald Trump, aflat la Casa Albă în ciuda contestatarilor care au spus că este ilegal ca în noaptea alegerilor staff-ul unui candidat să folosească logistica administrației prezidențiale, a postat pe Twitter un mesaj de bucurie:

„Stăm foarte bine în toată țara! Vă mulțumesc!”

CNN a prezentat primele rezultate parțiale din statele Indiana și Kentucky, unde au început să se închidă secțiile de votare. 

În Kentucky Donald Trump ar fi obținut 50%% dintre voturi, Biden 48%. Indiana are 11 voturi electorale.

În Indiana, 67% au votat cu Trump, 30% cu Biden. Statul are 8 voturi electorale. 

Joe Biden a avut un moment de confuzie în fața jurnaliștilor

Candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA Joe Biden a comis marţi, la Philadelphia, o serie de confuzii jenante, încurcându-şi nepoatele şi afirmând în faţa unui grup de alegători că îl prezintă pe fiul său Beau, care a murit în 2015, informează AFP, citată de Agerpres.

"Acesta este fiul meu Beau Biden, pe care mulţi dintre voi l-aţi ajutat să fie ales în Senatul din Delaware. Aceasta este nepoata mea Natalie", a spus el luând-o de umeri pe o altă nepoată, Finnegan.

Dându-şi seama de greşeala comisă, septuagenarul şi-a revenit şi a continuat pe un ton confuz: "O, nu, aşteaptă, nu este cea potrivită". Apoi a luat-o pe cealaltă nepoată, Natalie, de umeri.

Natalie este fiica fiului său Beau, care s-a stins din viaţă în urmă cu cinci ani în urma unui cancer. Aceste gafe nu sunt o noutate pentru Joe Biden, pe care Donald Trump îl acuză de senilitate fără a merge însă atât de departe încât să folosească acest cuvânt.

Joe Biden a avut o relaţie foarte apropiată cu fiul său Beau, pe care l-a pomenit frecvent în discursurile sale de campanie.

Echipa lui Biden e pesimistă în legătură cu votul din Florida

UPDATE: Oficialii de campanie ai lui Biden au declarat pentru CNN că sunt pesimiști în legătură cu rezultatul alegerilor din Florida, unul dintre statele cheie pentru câștigarea președinției americane. 

Florida a fost câștigată de Trump în 2016, după ce democrații învinseseră aici în mandatele lui Obama. De altfel, în speranța că va putea mobiliza electoratul din Fllorida, Obama a fost prezent în acest stat în ultimele zile, susținând discursuri în care l-a atacat virulent pe Trump, lucru neobișnuit pentru un fost președinte. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră