A fost descoperit locul în care van Gogh și-a pictat ultimul tablou

30 Iul 2020 | scris de A.V.
A fost descoperit locul în care van Gogh și-a pictat ultimul tablou Galerie foto (2)

La Auvers-sur-Oise, localitatea situată undeva la aproape 30 de km de Paris, unde marele pictor și-a trăit ultimele zile din viață, un specialist a găsit locul exact care a inspirat ultima pictură a lui Vincent van Gogh, „Racines”, informează France 24.

„Rădăcinile”, ultimul tablou pictat de Vincent van Gogh înainte de a se sinucide,  și-a dezvăluit secretul: a fost găsită o carte poștală veche, în care apare imaginea acelorași rădăcini pictate în tablou. Dezvăluirea a fost făcută marți, 28 iulie, de Wouter van der Veen, directorul științific al Institutului Van Gogh din Auvers-sur-Oise, orașul în care marele pictor olandez și-a trăit ultimele zile din viață.

Era acasă, în izolare, în aprilie, și își făcea ordine în documente când ceva i-a atras atenția: „Privirea mi-a fost atrasă de un detaliu de pe o carte poștală, un detaliu care a apărut pe ultimul tablou al lui Van Gogh”, spune el. " Configurația rădăcinilor și a trunchiurilor de pe cartea poștală e identică cu cea din tablou ".

Cartea poștală, care datează din anii 1900-1910, arată un deal plin de tufișuri,  trunchiuri și rădăcini. A fost nevoie de câteva săptămâni pentru ca Muzeul Van Gogh din Amsterdam, și experții să ajungă la concluzia că acesta este „foarte probabil” să fie locul potrivit.

Marți, în prezența lui Emilie Gordenker, directorul general al Muzeului Van Gogh, și Willem van Gogh, strănepotul lui Theo (fratele lui Vincent), situl a fost inaugurat. Protejat de o structură temporară din lemn, acesta ar putea deveni un loc de pelerinaj. Este situat la doar 150 de metri de hanul Auberge Ravoux, unde pictorul olandez a locuit timp de 70 de zile.

Această pânză „a dat naștere la tot felul de teorii, cum că ar fi începutul artei abstracte, al artei noi, de exemplu”, remarcă cercetătorul.

Tabloul a fost pictat cu puțin timp înainte ca autorul să se împuște în burtă, la 27 iulie 1890. Van Gogh, rănit grav, s-a întors la han în timpul nopții, unde a agonizat încă două zile, înainte de a muri.

 

„O scrisoare de adio”
În 2011, cercetătorii americani au promovat o ipoteză conform căreia Vincent van Gogh ar fi fost rănit de o împușcătură accidentală a unor tineri care se jucau cu o armă.

Acum, acest tablou este "un testament, o scrisoare de rămas bun. Pentru el pădurea simboliza lupta vieții: Trunchiurile sunt tăiate și, din butuci, apar lăstari noi ..."

„În acest tablou, există o coerență”, afirmă Wouter van der Veen: ”este tema vieții și a morții dragului nostru Van Gogh. În ultimul an, sinuciderea devenise o opțiune pentru el. Acest lucru elimină toate acele teorii care n-au făcut nimic bun imaginii sale, cum ar fi cea care susține că a fost ucis din greșeală de copii", a spus expertul olandez.

"Lumina soarelui pictată de Van Gogh arată, de asemenea, că a făcut ultimele retușuri către sfârșitul după-amiezii, ceea ce ne indică programul său din acea zi dramatică", a subliniat acest specialist Van Gogh.

Pentru Teio Meedendorp, cercetător la Muzeul Van Gogh, această ultimă lucrare ”a fost realizată într-un mediu pe care îl redase deja în alte tablouri”. Van Gogh „trebuie să fi trecut deseori pe lângă acest loc în drum spre câmpurile care se întindeau în spatele castelului d’Auvers, unde picta în ultima săptămână”.

„Faptul că cioata principală pe care o găsim în tablou este încă vizibilă astăzi, 130 de ani mai târziu, este extraordinar”, spune surprins  Wouter van der Veen.

La fel ca Rimbaud sau Baudelaire, Van Gogh este unul dintre acei artiști ai secolului al XIX-lea al căror talent și destin excepțional fascinează întreaga lume. Astfel, un revolver ruginit, găsit în 1960 pe o pajiște și care ar fi fost folosit de Van Gogh pentru a se sinucide, a fost cumpărat la licitație de o persoană care a dorit să-și păstreze anonimatul, în iunie 2019, pentru 162.500 de euro în Paris, la o licitație organizată la Hôtel Drouot.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră