A doua confruntare. Noua state ale UE cer Germaniei sa renunte la conducta de gaze ruseasca

03 Dec 2015 | scris de Gheorghe Voicu
A doua confruntare. Noua state ale UE cer Germaniei sa renunte la conducta de gaze ruseasca

Multe tari europene cartecs,nu numai pe la colturi, si acuza Germania ca pune interesele sale mai presus de cele ale comunitatii UE.

Drept care noua tari cer intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene discutarea acestui acord  la viitoarea intalnire a liderilor din statele Ue si implicit anularea acestui proiect unilateral al Germaniei. Iata care sunt cele noua state:

Polonia, Slovacia, Grecia,Cehia, Ungaria, Romania, Estonia, Letonia si Litituania.

 

Initial, Bulgaria anuntase ca va semna acest apel catre Donald Tusk,presedintele CE, dar apoi s-a retras-probabil presiunea rusa.

 

 

Interesant este ca si Romania se opune acestui proiect , o pozitie neasteptata care contravine pozitiei de “copil ascultator”.

Mai trebuie remarcat ca SUA se opun acestui proiect observand ca in aceasta varianta Ucraina se sufoca prin pierderea a 2 miliarde de euro anual in urma reducerii tranzitului de gaze de pe teritoriul sau.

 

In replica, atat Germania cat si Juncher,seful Comisiei Europene, apreciaza ca aici este vorba doar de o problema comerciala si nu una politica, asa cum o vad cele noua state.

E a doua confruntare fatisa a unor state europene cu Germania, prima fiind cea referitoare asupra cotelor obligatorii de refugiati.

Alte stiri din Externe

Ultima oră