DA pentru Europa

03 Iul 2015
DA pentru Europa
Trăim un moment foarte important pentru poporul grec și pentru Europa. A sosit timpul ca grecii să își spună părerea și să își croiască propriul destin, atât pentru această generație, cât și pentru generațiile următoare.
A sosit timpul ca liderii politici ai Greciei să își asume responsabilitatea, să le explice cetățenilor lor care este miza, să le explice că nu va fi ușor, însă necesar. Alții au reușit. Întrebați-i pe irlandezi, pe portughezi, întrebați-i pe spanioli și pe mulți alții. A sosit momentul adevărului.

A sosit timpul ca liderii politici ai Greciei să își asume responsabilitatea, să le explice cetățenilor lor care este miza, să le explice că nu va fi ușor, însă necesar. Alții au reușit. Întrebați-i pe irlandezi, pe portughezi, întrebați-i pe spanioli și pe mulți alții. A sosit momentul adevărului.

Grecia face parte din familia europeană și îmi doresc ca această familie să rămână împreună. Cer poporului grec să voteze "da", independent de întrebarea care le va fi adresată în cele din urmă. (…)

Cer poporului grec să voteze "da" pentru că votul lor va transmite un semnal clar atât pentru Grecia, cât și pentru celelalte state membre ale zonei euro. Dacă poporul grec, acționând cu responsabilitate și conștient față de rolul național și european pe care îl joacă, votează "da", mesajul către ceilalți membri ai zonei euro, către Uniunea Europeană și către întreaga lume este că grecii doresc să rămână in zona euro și Uniunea Europeană.

Am făcut tot posibilul pentru a facilita un acord (…) pentru un set de măsuri sociale echitabile care, în același timp, pot sprijini creșterea economică și consolidarea fiscală necesară, și care țin cont de solicitările guvernului grec.

Acesta este, în mod cert, un pachet ambițios și cuprinzător, însă este unul echitabil. Un pachet dezvoltat pe durata mai multor luni de discuții și dezbateri.

Doresc să clarific câteva lucruri:
- Nu există tăieri salariale în acest pachet. Și nimeni nu ar trebui să dea impresia că există tăieri salariale în acest pachet.
- Nu există tăieri de pensii în acest pachet.
- De fapt, este un pachet care creează mai multă echitate socială, mai multă creștere economică și o administrație publică mai modernă și mai transparentă.
- Pachetul protejează categoriile cele mai vulnerabile, instituind o schemă a venitului minim, și asigurându-se că efortul solicitat este proporțional cu venitul fiecăruia.
- Tăierile bugetare vor fi operate în domenii care nu afectează veniturile cetățenilor obișnuiți, cum ar fi reducerea bugetului apărării. Cerem reducerea bugetului apărării și cred că este o cerere legitimă.
- Mai multă echitate socială prin contestarea unor interese tradiționale, cum ar fi suprimarea tratamentului fiscal mai favorabil armatorilor.
- Pachetul înseamnă mai multă echitate socială și prin lupta împotriva corupției. Nu oamenii obișnuiți sunt cei corupți. Alții sunt. Trebuie să combatem corupția, dacă vrem să fim credibili.
- Mai multă echitate socială printr-o administrație publică mai transparentă și mai eficientă, inclusiv printr-o administrație fiscală independentă. Cine poate fi împotriva unei administrații fiscale independente? Este o regulă normală în toate țările europene. Guvernul grec este de acord că aceeași regulă trebuie să se aplice și în Grecia.

Incertitudinea este, în acest moment, cel mai mare impediment în calea creșterii economice, creării locurilor de muncă și investițiilor. Incertitudinea poate fi eliminată doar prin încheierea unui acord instituind o bază credibilă pentru economia și cetățenii Greciei. Efectul de încredere al unui acord, predictibilitatea pe care acesta ar aduce-o, alături de injecția lichidităților în economie prin plățile din cadrul programului, vor restabili crearea locurilor de muncă și creșterea economică.

 

* Articol de opinie al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Alte stiri din Editorial

Ultima oră