Prinţul Raţiu face trotuarul

03 Sep 1994
Prinţul Raţiu face trotuarul
Umblă prin Bucureşti unul care se numeşte Prisecaru Raţiu şi pe deasupra, se crede prinţ, prinţ de Colentina, prinţ de Berceni ce-o fi în capul lui numai prinţesele din Dâmboviţa pot şti, dar uite că spiţa asta nobilă a ieşit la drumul mare, doar-doar s-o lipi vreun ochi de pisică şi de el.  Zis şi făcut, ieri, pe la ora prânzului, prinţişorul pe care-l vedeţi pozat chiar în această pagină, onorat nevoie mare că stă lângă semnătura mea, şi-a luat nădragii, şi-a dat cu naftalină pe la subţiori, după care s-a aşezat pe soclul unde stătea odinioară păpuşa aia mică de Lenin. Unde, cică, dădea concurs de măritiş, alegându-şi aleasa inimii – e vorba de o prospătură, mai pe înţelesul tuturor – oferind o mie de dolari câştigătoarei. Cu alte cuvinte, junele Prisecaru a încercat să ocolească „peştii” tradiţionali şi să pună mâna direct pe caracatiţă. Suferind de şapte  ori până acum – după propria lui declaraţie – şi având pantofi maro de lac în picioare, lavalieră albă, mănuşi negre de aţă, acest Gigi Însurăţelu' zice că aleasa inimi lui trebuie să aibă calităţi morale la picioare, să fie inteligentă-n şolduri şi, dacă s-ar putea, să vină devreme acasă, că „puişorul” nu suportă „singurătatea” decât în doi. Norocul lui a fost că nu s-a găsit prin preajmă o gospodină de bine care să-i dea vreo două, trei  tupe, că-i cădea blazonul din pantaloni una-două. Nu ştiu de ce nu intervine domnul deputat Ion Raţiu, care se zice că îi este unchi. Nu de altceva dar îi face mandatul de râs.

Măcar de şi-ar găsi timp domnul Raţiu să-şi ia nepotul de urechi şi să-l ducă la o şedinţă comună a celor două Camere, să vadă şi el ce înseamnă buna purtare, dialogul civilizat, cum se leagă o prietenie între un parlamentar al PNŢCD şi unul al PRM. Şi abia atunci poate mucosul de Prisecaru, cu maşina Parlamentului nu cu Mercedesul lui alb şi prăpădit, să iasă la agăţat.

Odată suit în maşina de protocol a statului, care acţionează ca aspiratorul „Moulinex”, prinţul o să-şi vadă bancheta din spate plină cu puicuţe. Până atunci însă daţi-vă la o parte, căci pe dreapta urmează trotuarul lui Raţiu Prisecaru şi ăsta „selecţionează” tot ce întâlneşte în cale. Păzea! Bună dimineaţa!

MARIUS TUCĂ

Alte stiri din Editorial

Ultima oră