Patru clișee-mituri demontate de criza din Grecia

15 Iul 2015
Patru clișee-mituri demontate de criza din Grecia
Masurile de austeritate, extrem de dure,impuse de UE Greciei demonteaza mai multe clisee-mituri care circulau de la izbucnirea acestei crize.

SUA nu vor permite nici Grexitul si nici instaurarea haosului intr-o tara atat de importanta pentru strategia NATO.

In realitate s-a multumit la apeluri pentru realizarea unui acord,pozitiile Casei Albe au fost intelegatoare fata de Greciei si usor iritate la adresa Germaniei. Presa americana a fost vadit de partea Atenei, economisti americani de marca s-au arata extrem de critici fata de abordarea economica a acestei crize de catre oficialii UE. Dar nimic mai mult. De aici intrebarea: America n-a intervenit pentru ca nu a vrut? Nu mai are puterea de a influenta in niciun fel pozitia Germania ? Pozitia FMI arata ca SUA a incercat ceva dar nu a avut forta necesara... Nici America?

Intervine Rusia si incearca sa castige o pozitie de o mai mare influenta in Europa.

Nu a intervenit. Declaratii timide, incurajari la adresa Greciei, doar niste promisiuni in timpul vizitei lui Tsipras. Nici pomeneala de vreun ajutor financiar, Rusia nu are o economie care sa-i permita asa ceva. Dar, surprinde ca nu a exploatat mai zgomotos aceasta poveste, ca a adoptat o pozitie neutra total neuzuala intre Moscova si Occiden. Nu a vrut? Are o intelegere cu puterile europene?

Franta si alte puteri europene se vor opune masurilor dure impuse de Germania.

Nu s-a opus nimeni. Franta a fost discreta si a incercat sa gaseasca o solutie mai soft pentru greci.A trimis o echipa de experti la Atena unde impreuna cu experti FMI(americani) au redactat un plan de austeritate mai “comestibil”. Nu a fost acceptat de germani care au adus planul lor atat de dur. Nicio tara nu a protestat, poate doar in culise, la o cafea. Doar premierul italian Renzi a declarat, adresandu-se Germaniei :Destul! Dar a fost doar o declaratie, nimic mai mult.


Consiliul Europei,Comisia Europeana, Parlamentul European vor interveni pentru o solutie mai putin agresiva.

S-a dovedit ca nu au forta, nici nu au fost prezente in gestionarea crizei si, in general, nu au contat.

Toate aceste clisee care nu au mai functionat arata ca in poltica europeana a avut loc o schimbare fundamentala. Mai greu de perceput acum-rolul Germaniei intr-o crestere vizibila-, mai usor de simtit in viitor.(G.V) 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră