La Neptun. Planuri de concediu

04 Iun 2015
La Neptun. Planuri de concediu
Preşedintele Iohannis s-a dus să inspecteze vila de la Neptun a celor doi foşti dictatori, Ceauşescu şi Băsescu. Potrivit agentului de pază care dormea la intrare cu “Libertatea”-n mînă, Iohannis ar fi zis “uau”, cînd a văzut clanţele de aur ale vilei. “E aur curat sau doar suflat?” ar fi întrebat acesta, manifestînd, cum e şi firesc, multă curiozitate.

“Domn’ preşedinte, e aur sută la sută numai şi numai pentru dumneavoastră”, l-a asigurat, buimac dar totuşi coerent, agentu de pază. “M-am liniştit”, a spus preşedintele, “mîine vreau să fie înlocuite cu unele de la Practicăr, am văzut io ceva la ofertă, musai, da?”, “Desigur”, şi-a notat agentul strania doleanţă.

Ajuns în sala de conferinţe, preşedintele a rămas impresionat de opulenţa acesteia şi a cerut scaune de la Ikea şi înlocuirea mesei cu măsuţe amplasate în faţa fiecărui scaun. “Ȋntotdeauna spun <fapte, nu vorbe>”, a subliniat acesta, zîmbind calm. “Dacă sînt un om al faptelor, sînt un om al faptelor şi nimic nu mă poate împiedica să fiu un om al faptelor”. Şi, spunînd acestea, preşedintele a observat cu stupoare piscina interioară în care se bălăceau cei doi foşti dictatori.
“Vreau să scoateţi apa din piscină şi s-o faceţi teren de tenis pentru mine şi mentorul meu”, a spus el, scurt şi la obiect.

Nici dormitorul matrimonial nu a scăpat de mici modificări: în locul patului a cerut o rogojină, iar pe peretele de la răsărit, pe care se odihnea un covoraş cu “Răpirea din Serai”, a cerut să fie amplasat un ceas cu cuc dar care să nu aibă cuc, ci mai degrabă un căţeluş. Şi căţeluşul cînd iese la fix şi la jumătate, să facă, bineînţeles, “ham”, nu “cucu”, aşa cum, probabil, v-aţi fi aşteptat.

“Cît prost gust!”, ar fi exclamat în sinea lui preşedintele cînd a văzut holurile alea mari şi ditamai dormitoarele. “Cîtă opulenţă pe spatele bietului popor! Să fie scoasă toată mobila şi dat cu lavabilă şi gata, nu mai vreau nimic aici! “<Fapte, nu vorbe!>, întotdeauna zic asta”.

“Ştiţi”, ar fi zis agentul, căutîndu-şi vorbele, “Băsescu are şi el dreptul să exploateze în continuare vila asta. Dacă n-o să-i placă?”, “E, dacă n-o să-i placă, să-şi facă la loc cum vrea el, care-i problema?”, ar fi ridicat din umeri preşedintele, oferindu-i o bombonică pe care o găsise în acel moment în buzunar. “Ah, preferata mea!”, a exclamat agentu, “e cu căpşuni!”.

Nici terasa cu vedere la mare nu i-a convenit preşedintelui Iohannis, care a desfiinţat-o cu un gest scurt. Şi, de fapt, ce-i asta “Neptun”? Păi “Neptun” e un zeu, eu nu sînt idolatru. “De fapt, ştii ce, măi, Carmen? Mai bine mergem noi la o pensiune din 2 Mai, ce să mai atîta efort şi cheltuială?”.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră