Ioan Niculae: “Am făcut evaziune fiscală de dragul ştiinţei!”

30 Ian 2016 | scris de Luiza Moldovan
Ioan Niculae: “Am făcut evaziune fiscală de dragul ştiinţei!”
Nimic nu e întîmplător în viaţa asta, iar povestea lui Ioan Niculae nu face excepţie. Poate că aşa trebuia să se întîmple, poate că aşa a fost voia Universului, ca Ioan Niculae să facă evaziune fiscală ca să-şi dea seama că, de fapt, menirea lui în viaţă e să se dedice studiului ştiinţific. Cruduţa poate să mai aştepte. Acum, microorganismele sînt prioritatea numărul unu a lui Niculae. 
 
Eliberat sub regim de control judiciar, omul de afaceri ştiinţă a mărturisit reporterilor că temniţa a fost pentru el ca un manual de viaţă: “Aici mi-am descoperit vocaţia de cercetăor ştiinţific, acum ştiu cine sînt cu adevărat”, a mărturisit el, abia reuşind să-şi tempereze entuziasmul. 
 
“Da”, a izbucnit acesta, “vreau să studiez biologia microorganismelor vii, mi se pare fascinant să stai cu lupa-n mînă! La ce bun atîţia bani? O să-i folosesc pe toţi în folosul ştiinţei! Iată pentru ce am făcut eu evaziune fiscală! Iată pentru ce am păgubit statul romȃn! Pentru ca, acuma, cu experienţa temniţei şi cu dorinţa de cunoaştere a mediului înconjurător, să mă dedic în întregime studiului bacteriilor şi altor vietăţi dintr-astea”, a spus acesta, ştergîndu-şi, discret, o lacrimă apărută ca din senin, sub ochiul drept.
 
“Aş vrea să ştiţi că între o procariotă şi gestul reflex de a-mi păstra banii aleg să bag banii în studiul pocariotelor şi eucariotelor. Fără doar şi poate! Pentru că, nu ştiu dacă ştiţi, dar eu ştiu, orice procariotă e microorganism dar nu orice eucariotă poate fi un microorganism! Ei! Aici vreau eu să accentuez! Pe latura asta aş vrea să merg, vedeţi? Adică de ce doar unele eucariote să fie considerate microorganisme şi altele nu? De ce, mă, de ce?
 
Da’ ce au celelalte eucariote de nu pot fi şi ele trecute în rîndul microorganismelor? Ȋmi voi dedica întreaga energie şi toţi banii de care dispun trecerii tuturor eucariotelor în rîndul microorganismelor vii! Ba chiar, promit aici, în faţa dumneavoastră, că voi accesa fonduri europene pentru eliminarea discriminării dintre eucariote şi procariote.
 
Să fie toate eucariotele trecute la procariote, ca să ştim o treabă! De ce unele procariote să aibă drepturi mai multe decît alte eucariote? Dacă trăim în Europa, atunci să demonstrăm că i-am adoptat valorile! Eu, valorile mele dobîndite în temniţă sînt că toate microorganismele trebuie tratatate cu aceeaşi atenţie şi iubire.
 
Nu unele procariote să se bucure de o atenţie mai mare şi alte eucariote să se bucure de o atenţie mai mică! Aşa ceva!” a conchis, revoltat, omul de afaceri ştiinţă.  
 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră