Și bicicliștii se împușcă, nu-i așa?

22 Apr 2015
Și bicicliștii se împușcă, nu-i așa?
Zilele trecute un taximetrist, în vârstă de 61 de ani, din Brașov, a scos pistolul din dotare pentru a rezolva conflictul iscat în trafic cu un biciclist. Nu știu cum s-ar fi comportat viteazul westman dacă cel cu care s-a luat în gură s-ar fi deplasat pe lângă oglinda lui retrovizoare cu un tanc însă numărul mare de incidente de acest gen trebuie să ne dea serios de gândit.Ura și lipsa de respect a șoferilor români față de cei care încearcă să-și schimbe stilul de viață încălecând pe bicicletă, mi se pare de-a dreptul neanderthaliană. În toate țările civilizate, în care majoritatea joburilor implică mai degrabă sedentarismul decât efortul fizic, mersul pe bicicletă a luat o amploare fără precedent.

Ce scuză pluzibilă să-i găsești lui nea John Wayne ăsta din Țara Bârsei ca să-i înțelegi ieșirea primitivă? O fi crezut, săracul, că adversarul său, aflat călare în trafic, e vreun indian comanș chitit să-i ia scalpul sau o sălbăticiune care, hămesită de foame, urmărește să-l ia în coarnele dotate cu claxon și frâne?
Și eu sunt șofer dar, de ani buni, încerc să combin deplasarea motorizată cu cea obținută prin pedalat. Nu este zi în care să nu fac câțiva kilometri pe bicicletă și vă asigur că nu există sport mai plăcut și mai la îndemâna oricui. Bicicletă o ai în casă, nu la sala de sport din cartierul vecin. E suficient să urci în șa și lupta cu caloriile e pe jumătate câștigată.N-o să vă vină să credeți când, la întoarcere, îmbujorați de efort, sunteți mai veseli și mai puternici. Gropile din carosabil, lipsa unor piste civilizate, maidanezii de la nivelul pedalelor și, mai nou, gloanțele care șuieră pe la urechi, sunt doar scuze infantile pentru puturoșii care s-au obișnuit să-și plimbe burdihanul sub un volan. Serviți, vă rog, măcar o tură, într-o dimineață de duminică, când traficul e mai lejer, și-mi veți da sigur dreptate. Iar dacă vă e frică de șoferii damblagii, cu apucături din secole uitate, luați-vă sub șa o pușcă și pe ghidon agățați un lasso. Până la urmă nici Vestul Sălbatic nu s-a civilizat cu vorba bună.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră