Demisia lui Ponta

13 Iul 2015
Demisia lui Ponta
In urma cu o săptămînă Ponta a trimis un mesaj Rovanei Plumb de la Istanbul – să se pregătească pentru a prelua partidul. Acum avem și faptul. Ieri, duminica a demisionat de la șefia PSD după 5 ani jumate de șefie practic necontestată. Se dă o pagina din istoria post/1989. PSD rămîne fără lider inaintea unui an greu, de alegeri. Într-un fel pentru poate pentru PSD este mai bine, pentru că popularitea și cota de încredere a lui Ponta sunt mai scăzute ca niciodată. El abia acum decontează infringerea din noiembrie trecut în fața lui Iohannis. Cred că acum își zice că mai bine demisiona atunci. Ponta cu greu ar fi putut conduce stînga pesedistă în confruntarea cu Opoziția liberală. Stilul său politic i-a adus destule antipatii. Aroganța, minciunile, miștocăreala, promisiunile neonorate, agresivitea adesea gratuită împrumutate, am impresia, de la Băsescu (cineva i-a spus ca acest stil are succes și trebuie imitat) n-au l-au făcut nici comunicativ nici simpatic. Dimpotrivă. Bref, PSD a intrat intr-o noua fază și e decapitat acum de demisia lui Ponta. Oricum venită tardiv.

E doar o jumătate de demisie. Problemele lui cu DNA-ul care l-au speriat atit de tare încît s-a refugiat pe Bosfor, trebuiau să îl facă să demisioneze mai curind din fruntea Guvernului și să rămînă liderul PSD. Argumentul că nu vrea sa afecteze 038imaginea PSD e la fel de valabil și pentru Guvern, pentru imaginea României în lume. Situația creată este ciudată. Cum va colabora PSD cu fostul lui lider? Va critica PSD guvernul!? Dar majoritatea parlamentară? Pînă acum șeful PSD era și primministru. Acum primul ministru e membru de rînd al PSD. Rovana Plumb se pregătește să devine primministru!? Asistăm oare la o demisie în doi pași ? Urmează și cea de la guvern, ? De ex. ce se va intimpla dacă DNA il pune sub control judiciar!?

Lucrurile încep abia să se miște. Nu se opresc aici – cu demisia lui Ponta – vreau să spun. Vom avea o vară și o toamnă pline de neprevăzut. PSD totuși va face acum un congres pentru că nu are încotro. De vrut nu ar vrea. Ponta l-a evitat. A fost amînat în ultimul an, fără rost. Cum Dragnea este scos din joc, Rovana Plumb, Oprișan, Zgonea, Olguța Vasilescu, etc. se pregătesc pentru a-i succede lui Ponta. Va cîștiga cine are sprijinul serviciilor. Va cîștiga liderul grupului mai puțin lovit de DNA. Restul va fi rutină, șurubăraie politică. Nu știu dacă congresul va opri debandada și haosul care amenință PSD. Din spate nu vine nimeni capabil să facă ordine pe termen scurt în PSD.Ponta va dispărea în curind de pe scena politică, e clar. Chestiunea e dacă o va face împreună cu PSD sau fără PSD.

articol preluat de pe blogul lui Stelian Tănase

Alte stiri din Editorial

Ultima oră