De ce ne ocolesc refugiații?

02 Sep 2015
De ce ne ocolesc refugiații?
Ce-o avea România de azi atât de respingător încât nici refugiații, ca și turiștii, nu se înghesuiesc să ne umple prispele? Avem gumă în păr? Ne curge tot timpul salivă din gură?

Pe bune, am ajuns să mă simt prost din cauza acestui fenomen și nu mă încălzește nici măcar faptul ca la fel sunt evitați și sârbii, ungurii, cehii și polonezii. Citind niște statistici am ajuns la trista concluzie că, în afara puținilor călători străini veniți să bea în Centrul Vechi și să se pozeze cu Casa Poporului, pe aceste meleaguri ajung doar cei dați în urmărire la ei acasă, pedofilii  și investitorii specializați în escrocherii.

Ce poate avea în minus România zilelor noastre față de cea din secolele trecute când musafiri precum hunii, romanii, turcii, austro-ungarii sau rușii găseau foarte interesantă destinația înfiptă între Carpați, Dunăre și Marea Neagră?

Am auzit atâtea păreri încât nu știu ce să mai cred. Să-mi simt jignită ospitalitatea sau să zic bogdaproste că n-am curtea plină de sirieni și paturile tăvălite de afgani  din a căror gungureală să nu înțeleg nici cea mai simplă silabă?

Românii mai milostivi, cu gândul la rudele ce li se chinuie peste hotare, recunosc că n-ar zice ’’NU’’ să fie spălați la cur  precum italienii bătrâni, de veneticii musulmani aduși cu frigorifica. Concetățenii mai pragmatici, care n-au uitat că nouă, românilor, nu ni s-a permis nici măcar să lingem cuțitul cu care a fost tăiat tortul Schengen, susțin că Olanda ar trebui să-i ia în gazdă și pe refugiații repartizați României.

Să nu ne facă colegi de ospăț, pe motiv că facem parte din UE, doar acum când se împart cojile de cartofi. 
Oricum, deocamdată, putem să stăm liniștiți.

Din câte se vede, fostele colonii sunt atrase numai de foștii coloniști. Prin fostul lagăr comunist refugiații trec doar să bea apă și să ia trenurile spre Occident pentru că acolo sunt oasele și averile străbunilor topite în zidurile catedralelor, castelelor și palatelor, în tot ceea ce constituie frumosul și cultura din țările avansate. Și mai e ceva: acolo, în vestul dezvoltat, salariile și protecția socială sunt ca un magnet și pentru europenii din est, darămite pentru niște refugiați care au renunțat la tot ce aveau acasă. Pe de altă parte, când vrei să scapi de un mare pericol, fugi unde vezi cu ochii și auzi că e pace, liniște și siguranță, fără a mai avea alte pretenții.

Dacă le urmărești traseul, constați însă că refugiații aștia acționează ca orice emigrant român, bulgar sau polonez. Merg unde e bogăție, nu doar liniște și peisaje mirifice. Păi, ce facem dragi și omenoși colegi de Uniune? Acum, chiar dacă contextul este mai dramatic, nu vorbim tot de un „Monsieur, s’il vous plaît”?    

Alte stiri din Editorial

Ultima oră