Repetabila istorie

23 Noi 2015 | scris de Marian Nazat
Repetabila istorie


Peste 11 ani, la București, întâmplarea s-a repetat. Experimentul sud-american n-a dat greș. Dimpotrivă, manifestanții l-au măturat nu doar pe edilul șef al sectorului pe raza căruia s-a produs accidentul, ci și pe premier, cu întregul său cabinet. Istoria se repetă enervant și implacabil ori de câte ori scenaristul e același.
*

Încântat de revolta societății civile de la noi, ambasadorul Americii le-a poruncit piețarilor să rămână pe poziție. Și ei l-au ascultat orbește. Până când au primit ordinul „La loc comanda !”. Ca prin minune, Piața Universității s-a golit. În definitiv, de ce să-și mai țină cozile de topor acolo, alegeri anticipate n-aveau cum să organizeze, stânga capitulase... Un guvern de tehnocrați cu ochii reci le ajunge, deocamdată.

*

„Vrem dreptate !” au strigat la început de noiembrie revoluționarii băștinași. Ce mai minciună, strada vrea, dintotdeauna, răzbunare, nicidecum dreptate.
Mai apoi s-a scandat „Peste tot miliție, nicăieri justiție !” Dar dreptatea nu înseamnă și justiție.
Alții urlau ca apucații „Nu stați la balcoane, că muriți de foame !” Și, dacă ieșeau la miting, ce câștigau ?
La sfârșit, a apărut o pancartă cu mesajul „Președinte mut, asta nu am vrut !” Pe urmă, s-a lăsat tăcerea în fața Teatrului Național. Doar Caragiale zâmbea pișicher. Era ultimul care putea fi păcălit cu o așa schiță.

*

Cum se adună oamenii ăștia în stradă ? se întreabă mulți. Simplu, prin rețelele de socializare. Agitatorii sunt recrutați din timp, dintre vedetele cu lipici la public. Ei dau semnalul, creează contextul. Mesajul lor este preluat și transmis mai departe de bloggeri. Dar nu orice răspândaci, ci ăia cu antecedente în domeniu și clienți fideli ai multinaționalelor. Mai întâi sunt încercați cu promovarea unui produs comercial, pentru ca pe urmă să lanseze pe piață produse ideologice. Iar tinerii abia așteaptă să conteste, să mărșăluiască, să fie împotrivă !

*

Urmăresc atent cercetările pe care procurorii le efectuează în dosarul „Clubul Colectiv”. De ce nu i-or chema la interogatoriu și pe lucrătorii firmei de curățenie și deratizare ? mă mir. Când au fost ultima oară acolo, ce substanțe au folosit etc. ? Fiindcă buretele ăla ignifug, chiar și de proastă calitate, nu putea arde cu atâta rapiditate și intensitate. Adevărul trebuie căutat altundeva.

*

După atentatele sângeroase din Paris, francezii își vor suplimenta aparatul represiv cu vreo 8500 de luptători antitero. Suratele ei de pe Bătrânul Continent nu se lasă nici ele mai prejos, cum la fel s-au petrecut lucrurile și în SUA, în anii ce au urmat masacrului din New York. Lumea a încăput în mâna serviciilor secrete, acolo este decizia mondială.

*

Parlamentul României s-a compromis iremediabil în rolul deplorabil jucat în sceneta Guseth. Trecând-o clasa pe repetenta electronistă –altminteri vajnic luptător al statului lor de drept ! - , și-a arătat slugărnicia hidoasă. La miez de noapte, Dacian Cioloș le-a tras preșul de sub picioare legislatorilor și i-a pus în cea mai penibilă postură prin retragerea tristei pretendente la Ministerul Justiției.
*

Acesta nu-i Cabinetul Cioloș, ci Cabinetul Henri Coandă ! Păi nu s-a încropit în aeroportul respectiv, între două escale ale mai marilor Europei Unite ? O fi și aerian ? Oricum, e un pas înainte, gândiți-vă că, era să ne pricopsim cu Cabinetul Adesgo sau Dioda...

Marian Nazat

Alte stiri din Editorial

Ultima oră