Ciolanul prezidențial

14 Dec 2023 | scris de Marian Nazat
Ciolanul prezidențial

 Abia acum, după vreo șase decenii și un pic de viețuire în vatra valahă, am înțeles de ce fasolea cu ciolan (afumat ori ba) este mâncarea tradițională a  rumânului de ziua lui națională. Simbolistica apetisantului preparat culinar ne devolează pe de-a-ntregul psihologia noastră de grup etnogenetic. Da, fiindcă  ciolanul nu-i altceva decât aspirația supremă  a fiecărui cap de locuitor al României. Ehee, cine nu-și dorește să ajungă la un ciolan ?... Apoi, fasolea  ne ajută să ne dăm aere și, aici, puține semințiii ne întrec! Înfumurarea, făloșenia, grandomania nu ne sunt deloc străine, dimpotrivă ! Priviți-l, de pildă, pe tipul de la Cotroceni (un monument de îngâmfare),  primul dintre norocoșii câștigători ai Ciolanadei de partid și de stat, cu două porții la rând puse pe tavă de servitorii  de la  poalele Carpaților !

                                                          *

 Apropo,  a doua zi  după 1 Decembrie mi-am scos nepoțelul la un loc de joacă. M-am  așezat pe o bancă la doi pași de ghereta paznicului. Un bărbat trecut de prima tinerețe, aducând cu el în București și satul natal. La un moment  dat, a început  o conversație  la telefonul mobil. Și ca orice om simplu, vorbea atât de tare, încât îl auzeam, deși asta îmi era ultima dorință. „Bă, al dracu' președinte de țară ! Bă, cum să  pleci așa de  la parada națională ? Tu ai  văzut, era grăbit, îl aștepta Dubaiul, d-aia s-a cărat, al dracu' !” Zâmbesc mâhnit, habar  n-am ce s-a întâmplat,  dar, dacă este așa, chiar că individul are dreptate! Care, sigur l-a votat pe sibian de-și permite să-l  invoce pe Sărsăilă! Eu, căzut în păcatul civic al refuzului de a vota, n-aș fi îndrăznit  să mă fac frate cu Necuratu' ca să-l  muștruluiesc  pe Iohannis, parol !

                                                *

 Mircea Geoană își continuă campania preelectorală (începută în primăvară,  la Craiova, la o întâlnire cu ziariștii), printr-o apariție  la postul de televiziune al americanilor pe Dâmbovița. Secretarul general-adjunct al NATO nu s-a produs singur pe micul ecran, ci împreună cu soția  și fiica, după scenariul folosit cu succes secole de-a rândul  pe Potomac. Acolo unde cel mai tânăr  membru al familiei Geoană își  are a doua casă, cum a  ținut să ne anunțe cu zâmbetul  comercial împrumutat din patria de adopție. La urma urmei, mulți români și-au stabilit dincolo de Ocean domicilul (sau măcar reședința), conștienți  că acasă  nu e rost de prea multe oportunități.

                                      *

 Ca să nu fie mai prejos, Marcel Ciolacu, și el dornic de ciolanul  prezidențial de la anu',  a dat o fugă la Washington ca să-i tămâie pe soldații „partenerului strategic” înmormântați  la Arlington, dar și pe șeful de la Pentagon. Păi, omul știe că numai de la Statuia Libertății poate primi undă verde pentru Cotroceni. Speranțe deșarte, îl asigur...

                                                *

 Mă uit  pe ultimul sondaj  realizat de INSCOP  și observ că  Mircea Geoană  conduce în clasamentul încrederii, cu 36,3 %, secondat de Laura Codruța Kövesi, cu 34,3 %.  Emil Boc e al treilea, cu 32,4 %, iar premierul din Buzău,  abia al   patrulea, cu 25,3 %,  amenințat de… Diana Șoșoacă, cu 22,7 %. Doamne Dumnezeule, trăim așadar într-o perioadă  de șoșoacizare a țării, semn că ne merităm cu vârf și-ndesat  soarta ! Chiar, tipa asta s-o duce cu smartphone-ul   la budă și când or îmboldi-o nevoile fiziologice?

 Altminteri, mă uit atent pe  lista cu pricina și mă gândesc  că dacă fosta șefă de la Direcția Națională Anticorupție  ar candida, ea ar câștiga din turul întâi,  n-am vreo îndoială. De la Kövesi la Șoșoacă, toți visează la ciolanul prezidențial !

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră