Cărţi (şi) pentru Dorobanţi - un proiect cultural inedit!

17 Noi 2015 | scris de Luiza Moldovan
Cărţi (şi) pentru Dorobanţi - un proiect cultural inedit!

Incredibil dar adevărat! Bianca Drăguşanu a fost desemnată Ministru al Culturii de către guvernul Dacian Cioloş! Incredibila numire a survenit in urma unei întîlniri extrem de importante pe care Cioloş a avut-o cu Agela Merkel, îngrijorată de soarta culturii romȃneşti. După discuţii care au durat mai multe ore, surse care doresc să-şi păstreze anonimatul au spus că Merkel a ieşit din biroul lui Cioloş plîngînd şi smulgîndu-şi hainele de pe ea. Ba chiar, potrivit secretarei lui Cioloş, aceasta ar fi spus, “dacă nu e Bianca nu e nimeni, unde o s-ajungă cultura romȃnească?”. Şi aplecat trîntind uşa.
Am stat şi noi de vorbă cu apropiaţi ai noului Ministru al Culturii şi am aflat ce are de gînd să facă Bianca pentru Cultură. “Ȋn primul rînd voi dispune ca toate cafenelele de pe Dorobanţi să dispună de cărţi bune, nu orice fel de cărţi. Militez pentru acces egal la carte atît pentru băiatu de Dorobanţi, cel care, poate, nu a avut parte, la viaţa lui de cărţi adevărate pe care să le fi citit, cît şi pentru accesul la carte al băiatului de rînd, omul care, ppoate, a avut privilegiul să ştie că o primă copertă a unei cărţi e cea pe care scrie titlul ei, şi nu ISBN-ul.

“E îngrozitor în ce lume trăim”, a spus Bianca, “trăim în acea lume în care un băiat de Dorobanţi nu are acces la cultură în vreme ce un băiat dintr-un cartier oarecare al Capitalei sau chiar al ţării, să nu exagerez, ştie de unde se începe o carte şi cum se ţine ea. Ei, aceste discrepanţe vreau eu să le elimin Trebuie ca şi pe Dorobanţi să se citească! Nu numai pe te-miri-ce străduţă din te-miri-unde. Vreau să scot această diferenţă culturală de pe hartă! Adică de ce într-un oraş oarecare să se ştie de unde se începe o carte şi în Dorobanţi nu?”, a întrebat, revoltată, noul ministru al Culturii.
Aşadar, doamnelor şi domnilor, Bianca Drăguşanu aduce cartea şi pe masa cafenelelor din Dorobanţi, ca să fie ea sigură că dimensiunea culturală transcende pînă şi în cele mai întunecate străduţe ale Capitalei. Ȋntr-un fel citeşte un copil din Titan şi în cu totul alt fel citeşte un copil din Dorobanţi. La băiatul din Dorobanţi se gîndeşte cineva? Nu! Foarte bine că m-am făcut io ministru, pentru că am de gînd să deschid, cultural vorbind, minţile celor care ocupă locuri în cafenelele din Dorobanţi.

Ȋnainte să se ducă să se epileze, noul Ministru al Culturii a mai adăugat că acum şi-a găsit, în sfîrşit, menirea în viaţă: să transforme Dorobanţiul într-un epicentru al culturii romȃneşti.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră