Călător pe ’’Drumul Președintelui’’

23 Apr 2015
Călător pe ’’Drumul Președintelui’’
După ce mai multe restaurante din Sibiu și-au botezat diverse feluri de mâncare cu numele lui Klaus Iohannis ( dovada că și neamțul se vinde), o agenție de turism propune o nouă ofertă: ’’Drumul Președintelui’’. Bine că nu le-a trecut prin cap să scoată ’’Drumurile premierilor’’, că la câți centimetri s-au asfaltat în ultimele două decenii, excursia cu pricina s-ar fi terminat în maxim paișpe minute cu masa festivă cu tot.

’’Drumul Președintelui’’ este un tur al locurilor din Sibiu, legate de viața și cariera domnului Iohannis. Casa în care a copilărit, Forumul Democratic al Germanilor, Piața mică, Turnul Sfatului, Piața Aurarilor, Piața Dragonilor, Colegiul Brukenthal și Primăria celor trei mandate, sunt obiective care, într-adevăr, te lasă mut de admirație. Poate de la efectul acestor locuri magice i se trag actualului președinte aptitudinile de mare orator tăcut.

Urmând modelul fraților sibieni, o agenție omoloagă din Oltenița se gâdește serios să vină și ea cu un pachet similar, ancorat în meandrele concretului parcurse de-a lungul vieții de președintele Ion Iliescu. Traseul începe cu copilăria petrecută pe tampoanele locomotivei conduse de tatăl său, continuă cu studenția la Moscova unde, studiind despre apă, tânărul Ion învață ce este aia viață adevărată, trăită doar dând din gură întru nepătarea valorilor socialiste. Periplul include vilele de protocol, cabanele de vânătoare și Palatul de la Snagov, practic toate destinațiile dictatorului Ceaușescu, în care s-a relaxat și rivalul său, Neluțu.

Drumul Președintelui Emil Constantinescu nu ar fi unul prea spectaculos fiindcă pe dom profesor l-a îngenungheat repede sistemul. De menționat ar fi poate doar bolovanii care i-au influențat cariera de geolog, poteca făcută de la sediul PNȚ-CD la tutungerie, când mergea să-i ia țigări seniorului Coposu, piața în care a fost stropit cu cerneală de mai celebrul Faur Isaia și aleea pe care a căzut în cap, după ce a călcat pe o minge, încercând să fie popular cu niște fotbaliști.

În schimb Drumul Președintelui Băsescu, format adesea din șapte cărări, ar fi un pachet turistic absolut senzațional, poate mai incitant chiar și decât Drumul Vinului. Mai lung, mai scump dar de neimaginat. Primele două luni s-ar umple cu o croazieră în jurul lumii, aventură marinărească condimentată în toate porturile cu vizite la biblioteci, muzee, săli de concerte, expoziții de artă, gustate toate cu nesaț de Trăiănel în zbuciumata lui tinerețe. Cu toate că nu cadrează cu specificul și tematica excursiei, în limita timpului, doritorii mai non-conformiști pot opta și pentru scurte ( scurturi?) opriri la bordeluri sau cârciumi de mâna treia. Urmează un popas la Anvers unde turiștii vor încerca senzații tari, deghizându-se în ofițeri de securitate. Ultima parte a călătoriei va cuprinde anii de Președinție, cu Golden Blitz, Neptunul, Predealul, Primăverii, Mihăileanu, Nana și multe alte adrese la care vizitatorii vor fi primiți cu pâine, sare și tot tacâmul de personajul Nuțica, jucat de o actriță amatoare de la Casa de Cultură Pleșcoi.
Vizitați, așadar, Grădina Carpaților fără filtru și nu veți regreta!
 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră