Butoiul lui Diogene. Sf. Parascheva la Galaţi: s-au călcat în picioare, pentru câteva sarmale!

14 Oct 2015
Butoiul lui Diogene. Sf. Parascheva la Galaţi: s-au călcat în picioare, pentru câteva sarmale!
De câteva zile toate televiziunile au carele de reportaj aţintite spre prăznuirea Sf. Parascheva, de la Iaşi. Se filmează cozi interminabile la sfintele moaşte, se iau interviuri „la cald” de dincoace de barele de protecţie puse de jandarmi, se surprind instantanee cu oameni ce primesc ceai fierbinte. Ce mai, e sărbătoare mare şi un eveniment numai bun de speculat mediatic. Adevărul e că, la Iaşi, a venit numai lumea bună. Politicieni care, după ce au pupat de când au fost numiţi în funcţii mâinile încărnate, grăsuţe, asudate, ale şefilor de partid, au simţit nevoia să mai sărute din vârful buzelor şi ceva uscătură.

Au sosit cu duiumul şi-au ajuns, sfidând coada formată de cetăţenii evlavioşi, drept lângă racla Preasfintei. Unul zicea că s-a băgat în faţă, fiindcă ei, politicienii, au responsabilităţi şi au treabă toată după-amiaza.Minciună! Au avut liber de la Parlament! Oricum, au venit, au pupat şi-au plecat! Lumea i-a trecut pe lista credincioşilor şi, poate, pe viitoarele liste de votare. Lângă ei, la pupături, ca vedete, s-au lăsat filmaţi premierul Victor Ponta, nea Gigi Becali şi Principesa Margareta cu Radu Duda. Cum spuneam, aici a fost lumea bună, ştaiful ţării, protipendada! A fost Sf. Parascheva a popimii de rang înalt şi a bogaţilor.

În alt colţ de ţară însă, tot în Moldova, dar ceva mai la sud, într-un oraş cenuşiu, cu şomeri câte valuri are Dunărea, la Galaţi, a fost comemorată Sf. Parascheva a săracilor. Preoţi puţini, oameni şi mai puţini la slujbă! Asta în incinta lăcaşului de cult, că afară era omor! O televiziune anunţa că două batalioane de jandarmi au trebuit să apere şi să păzească bucatele ce urmau să fie date de pomană. Sărmanii gălăţeni, credincioşi mai întâi burţii, au vrut să se asigure că vor prinde ceva merinde şi s-au aşezat la coadă (au uitat şi de pupatul moaştelor şi de tot!) încă din zorii zilei, gata să ia cu asalt mesele încărcate.

Un spectacol dezolant, stânjenitor, spectru al unei sărăcii lucii în care de zbate, probabil, mai bine de jumătate de ţară. Pardesiele noi, imaculate, ale politicienilor n-au vrut să se frece de hainele vechi, şterse, ale oamenilor de rând de aici. Spectacolul, televiziunile, interviurile şi voturile erau în altă parte, la Iaşi. Aşa că oamenilor din Galaţi nu le-a rămas decât bucuria bucatelor. Cine a apucat, a apucat, cine nu, nu! Bătălia însă a fost crâncenă. Cei care au pris le-au înfulecat pe nemestecate ori le-au băgat în traistă pentru a doua zi. Şi mâine e o zi, chiar dacă nu a Sf. Parascheva! Zilele sfinţilor se duc, sărăcia rămâne! Într-o ţară în care unii se înfăţişează îmbrăcaţi la patru ace, sfidător, la pupat moaşte, iar alţii se îngrămădesc în straie sărăcăcioase la înfulecat, mai trebuie să treacă multă apă pe Dunăre, ca lucrurile să se normalizeze.

Exerciţiu de imaginaţie: ce credeţi că au cerut, rugându-se, politicienii care au pupat racla Sf. Parascheva? Cine dă cele mai bune răspunsuri va primi o porţie dublă de sarmale, fără să mai stea la coadă. Şi sfinţite, pe deasupra!
 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră