Să trimitem medicii acasă! Să ne doftoricim singuri! Că doar zice la teve.

11 Ian 2016 | scris de Luiza Moldovan
Să trimitem medicii acasă! Să ne doftoricim singuri! Că doar zice la teve.
Sînt fan medicamente. Una-două, iau un medicament. Mă doare capu, fug la nurofen. Mă doare spatele, mă dor muşchii, articulaţiile, creieru, sufletu? Am palpitaţii şi dureri în piept, îmi vîjîie capu, mi se zbate corasonu? Tot vreun ibuprofen, ceva, dar cu altă denumire, iau. N-am energie, obosesc uşor, mănînc ca porcu, beau ca vaca? Iau un colebil d-ăla şi-mi trece, o iau de la capăt. Nimic, dar nimic nu mă poate opri să nu iau medicamente. 
Iau anticonceptionale, am retenţie de apă, mi s-au umflat picioarele, mîinile, capu, am apă la plămîni, am cancer la stomac, am trompele-nfundate, sînt chioară, irascibilă, confuză, obosită, neobosită, prea obosită, prea puţin obosită, deloc obosită, mă dor dinţii, nu mă dor dinţii? Nu-i nimic. Sînt grasă ca vaca şi mi-e lene să mă mişc? Urlă celulita pe mine? E, lasă, că-mi iau pilule pentru slăbit, de ce m-aş chinuit la sală, de ce aş trage de mine, de ce aş ieşi la jogging şi de ce m-aş bucura de fiecare kilogram dat jos prin propriile mele eforturi, cînd mult mai ccomod e să-mi iau nişte pilule care să mă slăbească, eventual, în timp ce eu mănînc ca vaca. Să fie clar: nu poţi să slăbeşti şi să mănînci în acelaşi timp, indiferent de ce ţi-ar zice oricine!
Aseară am numărat nouă reclame la medicamente dar sînt sigură c-au fost mai multe, pentru că la un moment dat fugisem puţin din faţa televizorului iar cînd am venit tot unui medicament i se făcea reclamă. (Aţi observant că, în afară de medicamente nu se mai publicitează nimic?)
Eu ştiam că dacă ai vreo problemă de sănătate automedicaţia e ultima, dar ultima soluţie, iar medicul e prima. Medicul îţi pune diagnosticul, tot medicul îţi spune ce să iei. 
E, de pildă, o reclamă care începe cu descrierea unor simptome foarte clare de infarct miocardic: dureri în piept, palpitaţii, vîrtej. E, nu-i nimic, zice la reclamă, ia medicamentul nostru şi-ţi trece! 
Romȃnii au un cult pentru automedicaţie. Fug de medic ca de dracu şi-şi spun tot timpul că ştiu ei ce au, că se cunosc şi că nu le trebuie medic. Pe fondul ăsta, medicamente căroa li se face cu nesimţire reclamă au intrat în casele mai tuturor romȃnilor, care le ştiu ei ce au, că doar zice la reclamă.
Şi, oricum, se pare că mai toţi au făcut Medicina pe lumea asta şi ştiu ei mai bine ca oricine. “Ȋnlocuieşte-ţi magneziul cu al nostru”, zice o reclamă. E, uite că n-am chef, na! 
 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră