Cine a fost Sf. Dimitrie cel Nou și cum a devenit protectorul Bucureștiului

27 Oct 2020 | scris de A.V.
Cine a fost Sf. Dimitrie cel Nou și cum a devenit protectorul Bucureștiului

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este sfântul ocrotitor al Bucureștilor, canonizat în 1955. S-a născut în secolul al XIII-lea (după alte surse, în secolul al XV-lea, iar după sinaxarele Bisericii bulgare, în secolul al XVII-lea) în satul Basarabovo din Bulgaria.

Se crede că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal. Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie.

Mulţi ani nimeni n-a ştiut de trecerea la cele veşnice a Sfântului Cuvios Dimitrie. După ce vestea descoperirii moaștelor s-a aflat atât în sudul Dunării, cât şi în nord, numeroşi credincioşi de pe ambele maluri se îndreptau spre satul Basarabov pentru a se închina sfintelor sale moaşte şi a cere Sfântului Dimitrie ajutor în faţa lui Dumnezeu.

Între anii 1768-1774 în timpul războiului ruso-turc, generalul rus Petru Salticoff a dorit ca sfintele moaşte să fie ridicate şi trimise în Rusia. Ajungând cortegiul cu racla în Bucureşti, un negustor bogat şi mitropolitul Ţării Româneşti l-a rugat pe general să lase sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie poporului român, ca o mângâiere pentru pagubele materiale şi suferinţele îndurate de români în cursul acelui război.

Cererea a fost ascultată şi moaştele au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti în iulie 1774. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştilor şi al întregii Ţări Româneşti.

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, cultul său a fost generalizat în toată ţara.

În timpul Primului Război Mondial moaștele Sfântului au fost furate de soldații bulgari însă Înaltul Comandament german, temându-se de revolta populației Bucureștiului ocupat, a ordonat recuperarea lor. Legenda spune că în momentul trecerii Dunării moaștele s-au îngreunat iar bulgarii nu l-au mai putut ridica însă potrivit documentelor germane moștele au fost recuperate în dreptul localității Daia de soldații germani și aduse sub escortă puernic înarmată la București.

 

Alte stiri din Credinta

Ultima oră