Dinescu atacă în presa germană: Mă scârbește întregul spectacol al luptei anticorupție

15 Mar 2018
Dinescu atacă în presa germană: Mă scârbește întregul spectacol al luptei anticorupție

La târgul de carte de la Leipzig, care a debutat joi, 15 martie, este prezent și poetul Mircea Dinescu. Prezența sa este ușor ironizată în presa germană. „La târgul de carte de la Leipzig va fi prezent și poetul care a anunțat căderea lui Ceaușescu: Mircea Dinescu. Doar că el nu va citi, nici nu va recita poezii, ci se va ocupa de cateringul țării invitat-special, România. S-a retras din literatură și se ocupă acum de un show culinar”, scrie Deutschlandfunkkultur.de.

Dinescu mărturisește că imediat după căderea dictaturii și-a dat seama că la putere a ajuns linia a doua din partidul comunist. A abandonat poezia și s-a ocupat de o revistă de satiră. A făcut avere după vânzarea revistei și s-a retras din viața culturală pe malul Dunării.

„De șapte ani nu mai aparțin lumii literare. Uniunea scriitorilor nu mă mai interesează. Prefer să evit să stau cu mâna intinsă la Ministerul Culturii. Acum sunt un om liber. Deși m-am reapucat de scris, mulți cred că sunt numai bucătar, fiindcă de ceva timp am o emisiune culinară la televiziunea publică”, s-a confesat Dinescu, pentru sursa citată.

Deși interviul pare doar o discuție amicală fără vreo tentă politică, Dinescu sare din senin ”la gâtul” DNA.

„Refuz să mai cred ce spun politicienii români, indiferent că sunt de stânga sau dreapta. Întregul spectacol al luptei anticorupție mă scârbește. Cel mai mare succes al ei a fost trimiterea după gratii a fostului premier Adrian Năstase. Dar nu pentru milioanele pe care le-a furat, ci pentru câteva ferestre, pe care și le-a instalat în casă, la negru. Toți sunt condamnați pentru afaceri nesemnificative, nu pentru sistemul corupt pe care l-au construit și pentru milioanele de euro pe care le-au furat”, a declarat Dinescu.

În final, el se întoarce la tema interviului și le mai aplică o lovitură foștilor săi colegi de breaslă, despre care crede că îl invidiază și îl disprețuiesc. „Oamenii ăștia nu sunt liberi și își hrănesc micile obsesii. Toți trăiesc într-o colonie de pelicani. Eu prefer să fiu un pelican singuratic”, a încheiat poetul.

Urmăriţi un video-reportaj prezentat în pagina de Facebook a Deutsche Welle în limba română.

 

Alte stiri din Carte

Ultima oră