Patru opinii eronate despre comportamentul la primul loc de muncă

14 Noi 2017 | scris de Istvan Deak
Patru opinii eronate despre comportamentul la primul loc de muncă

De cele mai multe ori studenții români își încep activitatea profesională încă din timpul facultății. Lunile de practică din timpul studenției sunt tratate ca o necesitate, iar absolvirea unui an de practică după facultate nu este o opțiune, mai ales dacă aceasta nu este plătită corespunzător.

De aceea, cei mai mulți, când simt diploma de licență în mână, sunt deja cu gândul la primul loc de muncă.

Cotidianul german Die Welt publică principalele patru mituri eronate despre percepția noului angajat asupra primul loc de muncă.

Am șanse mai mari la o multinațională

Visul studentului român este să ajungă la o multinațională, fiind convins că aici va avea șanse mai mari de reușită, decât la firmă mică. Teoretic, la o astfel de companie există un contract stabil, salarii mai mari și prestigiul de a face parte dintr-o rețea transfrontalieră.

Dar asta înseamnă și mult mai multă birocrație, consideră antrenorul de dezvoltare profesională Martin Wehrle.

“O idee care îți vine la micul dejun ar putea să fie adoptată deja la prânz la o firmă mai mică, în timp ce la o multinațională trebuie să aștepți cu lunile”, susține Wehrle.

“Proaspăt absolvenții pot claca foarte ușor și repede într-o astfel de structură. Cei care țin mai mult la flexibilitate și creativitate, decât la un salariu peste medie, ar trebui să cântărească bine decizia.

Cine tânjește după ierarhii plate, libertate și responsabilitate ar trebui să aleagă o firmă medie sau un start-up”, adaugă expertul în resurse umane Veronika Latzel.

Martin Wehrle atrage atenția că este mult mai ușor să treci de la o companie mare la una mai mică, decât invers

Este suficient să îți îndeplinești sarcinile 

Discipina și hărnicia sunt mereu apreciate de superiori. “Un începător, care dorește să facă repede carieră, trebuie să gândească deasupra obiectivelor ce i se trasează. Șeful dă comenzile, însă contează modul în care le pui în practică.

La o analiză de marketing, în loc să vă limitați la doar două firme, încercați să curprindeți patru, și prezentați concluziile nu în ultima zi, ci cel puțin cu două zile mai devreme”, punctează Wehrle.


Epatează de la început cu idei inovatoare 

Evident că trebuie să ai propria inițiativă, mai ales că un angajat nou are un potențial de îmbunătățire și poate veni cu idei noi, însă prea mult angajament poate avea repercusiuni negative.

“În primele luni este important să observați, întrebați și să ajungeți să cunoașteți regulile jocului. Dorința imediată de afirmare poate deveni enervantă pentru cei din jur. La început notați-vă ideile și anunțați-le abia când v-ați găsit locul în firmă și beneficiați de o minimă apreciere”, semnalează antrenorul de dezvoltare profesională Britta Schafer.

Aprecierea din partea șefului este importantă

Laudele motivează, însă nu toți superiorii pricep încă asta. De aceea, în special începătorii trebuie să fie mai precauți și să nu se aștepte la prea mult de la șefi și colegi.

“Câteodată este mai bine să sărbătoriți un succes singuri, să fiți conștienți că sunteți valoroși și reușita vă aparține. Faceți o poză și lipiți-o pe oglinda din casă. Nu este nimic rău în asta”, consideră antrenorul motivațional Rolf Schmiel.

 
 

Alte stiri din Cariere

Ultima oră