Premieră în Japonia. Guvernul limitează numărul de ore suplimentare!

21 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Premieră în Japonia. Guvernul limitează numărul de ore suplimentare!

Premieră în Japonia. Guvernul se pregăteşte să limiteze numărul maxim de ore suplimentare. Astfel, angajaţii niponi nu vor putea munci mai mult de o sută de ore pe lună în plus faţă de programul de lucru normal, scrie rfi.fr

Scopul noii legi este de a combate riscul de moarte prin exces de lucru, o problemă reală de sănătate publică în Japonia.

Acum doi ani, sinuciderea unui tânăr angajat al companiei de publicitate Dentsu a căpătat aşa o amploare în presă, încât Guvernul japonez s-a simţit obligat, mai de voie, mai de nevoie, să plafoneze numărul de ore suplimentare la 100 pe lună, scrie sursa citată.

Medicii consideră că de la 80 de ore de muncă suplimentare pe lună în sus se intră în zona de risc de moarte prin epuizare. Pentru specialiştii niponi, reforma adoptată acum nu va reduce însă riscul de mortalitate.

Trebuie ştiut că în arhipelagul nipon, în aproape un sfert din firme angajaţii fac lunar peste 80 de ore suplimentare. 

Până acum, legea niponă prevedea săptămâna de lucru de 40 de ore la care se puteau adăuga teoretic 45 de ore suplimentare pe lună. Simple acorduri semnate în interiorul firmelor permiteau însă depăşirea acestui plafon. De unde deci decizia de a impune un maxim pentru toată lumea.

În timp ce mentalităţile se schimbă treptat în Japonia – o societate ce îmbătrâneşte exponenţial - firmele japoneze au remarcat de partea lor că orele suplimentare nu sunt benefice productivităţii. Într-adevăr, angajaţii întetinesc ritmul de lucru pentru a câştiga mai bine graţie orelor suplimentare.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră