România, atracție turistică pentru persoanele cu handicap? “Atenție la capcane”

26 Oct 2016 | scris de Istvan Deak
România, atracție turistică pentru persoanele cu handicap? “Atenție la capcane”

Din punct de vedere turistic, România își deschide tot mai mult granițele pentru turiștii străini cu mobilitate redusă, însă românii sunt cu adevărat pregătiți să îi primească?

Asta se întreabă jurnaliștii germani de la kobinet-nachrichten.com, într-un articol intitulat „În curând puteți să descoperiți România fără bariere“.

Ei remarcă faptul că, după cădererea Cortinei de Fier, România a făcut tot posibilul să se aproprie de vestul Europei prin aderarea la NATO în 2004 și UE în 2007. Asta a obligat România să adopte o lege pentru apărarea drepturilor persoanelor cu handicap și să creeze o instituție națională pentru aceste persoane, definind și termeni precum “acces pentru toți”, “fără bariere”, “angajare susținută”.

Legea a fost îmbunătățită de mai multe ori în ultimii ani, în concordanță cu prevederile convenției ONU pentru drepturile omulului cu handicap. “Astfel, se prevede ridicarea tuturor barierelor pentru accesul în cladiri și instituții publice, dar și în transportul local și regional. Realizările în domeniu nu pot fi trecute cu vederea. Există deja o hartă online a accesibilității, cu informații despre accesul în hoteluri, restaurante, bănci, facilități sportive și de agreement. Metroul din București are o sumedenie de stații accesibile persoanelor cu mobilitate redusă”, notează sursa citată.

Jurnaliștii germani atrag însă atenția asupra capcanelor existente în viața reală din România. “Sunt probleme rezultate din sensibilizarea insuficientă față de necesitățile persoanelor cu mobilitate redusă. Autobuzele din marile orașe ale țării sunt dotate corespunzător, însă șoferii refuză de multe ori să facă efortul necesar și susțin că trapa este defectă”.

Cele mai multe persoane cu handicap colaborează cu organizații neguvernamentale, care încearcă să soluționeze aceste bariere și să ofere sprijin pentru accesul la educație, asigurări sociale, consiliere și pregătire activă pentru o viață independentă. Astfel, dar și prin angajament sportiv, persoanele cu handicap sunt mult mai prezente în atenția opiniei publice din România.

„Cine vrea să petreacă o vacanță în România trebuie să știe engleză sau română. Informațiile pentru persoanele cu mobilitate redusă sunt accesibile doar în aceste două limbi. În acest sens, a luat naștere de curând prima agenție de turism din România pentru persoane cu mobilitate redusă Sanotouring, membră a rețelei europene pentru turism fără bariere. Respectând standardele europene, începând cu septembrie 2016 aceștia oferă informații și în limba germană“, adaugă cei de la kobinet-nachrichten.

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră