Redescoperă România. Valea Izei – satele cu cele mai înalte biserici de lemn din Europa

11 Iun 2015
Redescoperă România. Valea Izei – satele cu cele mai înalte biserici de lemn din Europa
Intrând pe Valea Izei, o altă lume cu alte reguli, cu alte obiceiuri, cu alte datini, cu alt mod de viață, uluiește pur și simplu. Puțin din ceea ce știți că înseamnă civilizație urbană ori civilizație în general mai are împlinire aici. Sunteți pe un alt tărâm, unde lumea externă nu mai fuzionează cu noua lume descoperită (dar atât de veche!). Aici, cronologia nu mai funcționează după banale ceasuri potrivite la secundă, ci după norme încremenite de secole într-un timp dat.

Pe măsură ce înaintați printre dealuri cu pășuni întinse, păduri dese și ogoare bine îngrijite, printre satele ascunse prin văi, de a căror prezență doar turlele îndrăznețe ale bisericilor amintesc, vă veți bucura, poate mai mult ca nicăieri în altă parte, că sunteți român și aveți toate aceste minunății la îndemână, aici, în țara voastră. Fiindcă putem fi mândri că din miezul acestor locuri ne tragem și că astfel de oameni frumoși și buni ne-au fost, hăt-demult, părinți și dascăli. La numai 7 km de Sighetu Marmației – oraș de reședință al Maramureșului istoric, se deschide lunga vale a râului Iza, un traseu de neuitat pentru toți cei care vor să descopere farmecul atât de particular al satului maramureșean și să viziteze, în același timp, câteva dintre cele mai reprezentative monumente istorice ale locului. Aceasă zonă, poate mai mult decât oricare altă parte a Maramureșului, este arealul unde tradițiile strămoșești, portul popular și arta veche se păstrează cu strășnicie de veacuri. Cu rădăcini vii în istorie, Valea Izei este, practic, un imens muzeu în aer liber. Dacă veți ști să priviți, veți descoperi cu bucurie scene inedite din viața satului, considerat, de altfel, elementul primordial în turismul din acestă zonă. Aici oamenii utilizează încă obiecte casnice și unelte care în alte părți nu se mai pot întâlni decât în muzee.

Adevărate capodopere de artă populară, bisericile din lemn se întâlnesc în fiecare sat din salba numeroasă de așezări de pe Valea Izei. Aici veți întâlni, printre alte minunății, două repere pe plan mondial. Cea mai înaltă construcție de lemn din Europa este actualmente biserica mânăstirii de maici din Bârsana, turla acesteia, ce se înalță la 62 de metri, depășind vârful bisericii din Șurdești, deținătoare a recordului până acum mai bine de un deceniu și jumătate. În Ieud, unul dintre cele mai frumoase și specifice sate maramureșene, se află o altă capodoperă din lemn a arhitecturii populare. Construită pe un deal, deasupra întregului sat, aceasta a fost ridicată în anul 1364 și este cea mai veche biserică din lemn din lume, desigur, cu unele restaurări ulterioare. Valea Izei înseamnă 55 km (între Săcel și Vadu Izei) ce cuprind 17 sate, dintre care unele sunt vestite pentru monumentele lor de arhitectură populară (Bârsana, Rozavlea, Șieu, Ieud, Cuhea, etc.). Cea mai bună perioadă pentru a o vizita este cuprinsă între lunile iunie-octombrie.

Satul Șieu este considerat centrul Văii Izei, o importantă răscruce a drumurilor ce permit accesul către satele Poienile Izei sau Botiza, sate ce constituie un traseu obligatoriu în cunoașterea Maramureșului. Comuna Vadu Izei este vetită pentru numeroasele sale porți sculptate din lemn, lucrate de meșterii Vasile Apan și Gheorghe Borodi. Nu ratați ocazia de a participa la un târg maramureșean! În prima duminică a fiecărei luni, câte un sat de pe vale este desemnat să fie gaza acestei manifestări cum nu veți mai întâlni. La numai 10 km de Săcel se află rezervația Pietrosul Mare din Munții Rodnei, ce adăpostește pe 3300 de hectare faună și floră clasate și protejate. O mare parte din cea mai importantă colecție mineralogică din țară (flori de mină), ce se află expusă la muzeul din Baia Mare, provine de pe aceste meleaguri.

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră