Cinciș, legenda LACULUI BLESTEMAT

17 Iun 2015
Cinciș, legenda LACULUI BLESTEMAT
N-ar fi fost prima dată când amenajarea unui lac de acumulare ducea la strămutarea unor localități, așa că cele câteva cătune de pe Valea Cernei ce aveau să fie acoperite de viitorul lac Cinciș nu ar fi trebuit să conteze mai mult decât altele. Totuși, de o jumătate de secol încoace, misterele care învăluie lacul au făcut ca să i se ducă buhul de... loc bântuit.
La începutul anilor 60, în amplul efort de electrificare a țării, multe dintre râurile cu potențial hidroenergetic au fost zăgăzuite. Unul dintre acestea era râul Cerna, a cărui vale, la poalele Ținutului Pădurenilor, trecea prin mijlocul localităților Cinciș-Cerna, Valea Ploștii, Baia lui Crai, Moara Ungurului și Ciuleni. Cele cinci sate și cătune, cu toate casele și acareturile lor și cu cimitirele pline de cruci au fost inundate de ape. Lacul de acumulare și hidrocentrala aferentă aveau să deservească alte sate, dar mai ales Hunedoara - aflată la numai 10 kilometri distanță - cu combinatul ei siderurgic cu tot.
Înainte de a se da drumul apelor să inunde totul, oficialii vremii au promis locuitorilor că le vor salva cele două biserici sau măcar pe una dintre ele, ridicată de neamul Corvineștilor și în care se păstrau semne ale trecerii pe acolo a lui Matias Corvin, rigă al Ungariei. S-au făcut chiar planurile translării bisericii pe un deal (după modelul ce va fi folosit, mai apoi, în mijlocul Bucureștilor, pentru salvarea unor așezăminte religioase), dar până la urmă nimeni nu s-a mai ținut de cuvânt zidurile ei au fost îmbrățișate de ape. Parcă o fărâmă din potopul biblic luase în stăpânire locul...
Preotul Crăciun Opre și preoteasa lui, Anișoara, au făcut.............................

Citește mai departe pe ANTENA SATELOR

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră