10 sfaturi pentru o călătorie relaxată atunci când ai copii mici

05 Iun 2015
10 sfaturi pentru o călătorie relaxată atunci când ai copii mici
Ai ajuns în acea etapă a vieţii tale când o chestie mică cu ochi şi gura mare e dependentă de tine şi îţi monopolizează toată atenţia? Părinţii au nevoie de concediu chiar şi atunci când copiii sunt mici iar creşterea numărului de membri al familiei nu ar trebui să te facă să renunţi la o binemeritată vacanţă.

Ce faci când pleci în vacanţă cu copiii mici? Centrul European al Consumatorilor - ECC România a realizat un set de sfaturi de călătorie pentru a-ţi creşte şansele unei vacanţe de succes în care toată lumea se simte bine!

Top 10 sfaturi de la părinți experimentați

1. Scutecele umede, băuturile, gustările și hainele de schimb sunt esențiale într-o călătorie. Dacă este posibil, așează-te pe un scaun ușor de accesat.
2. Asigură-te că bagajul de mână nu este mare pentru a avea mâinile libere. Dacă e posibil, sacrificaţi din lucrurile voastre pentru cele de care poate avea nevoie copilul vostru.
3. În avion, schimbarea presiunii cabinei, în timpul decolării și aterizării, poate fi neconfortabilă. Poți să înlături disconfortul prin alăptarea bebelușilor sau dând copiiilor o suzetă sau o acadea.
4. Distracțiile raționale precum cărțile și creioanele pe parcursul călătoriei, produc o bucurie când se instalează plictiseala. Ia în bagajul de mână o jucărie în plus pentru a evita riscul pierderii jucăriei favorite. Jucăriile tăcute vor fi apreciate de ceilalți pasageri.
5. Atașează de bagajul cu haine al copilului o etichetă cu numărul zborului și numele.
6. Încearcă pe cât posibil să menții programul de somn și de masă chiar dacă asta înseamnă să sacrifici alte activități.
7. Cazarea cu autoservire este mai flexibilă, poate include facilități de spălătorie ceea ce înseamnă că te poți relaxa în timp ce copiii dorm.
8. Dacă ai copii foarte mici, ia cu tine un rucsac sau ham pentru copilași în locul unui cărucior cu roți pentru ca mâinile tale să fie libere.
9. Copiii sunt „portabili”, deci călătoriți cât mai mult înainte să apăra al doilea copil când devine mai costisitor să călătoriți.
10. Nu te speria din cauza poveștilor despre calamități sau alte istorii - este muncă grea călătoria asta, dar merită!

Acum că am acoperit chestiunile de bază, e momentul să trecem la recomandările punctuale.

Primul zbor al copilului

Copiii născuți fără complicații pot călători de la 7 zile, deși unele companii aeriene nu dau voie cu copii mai mici de 2 săptămâni. Noile mămici au de așteptat între 2 și 10 zile pentru a zbura, în funcție de companiile aeriene sau de felul în care a fost adus pe lume copilul a€“ cele care au născut prin cezariană au de așteptat mai mult. Copiii între 6 luni și 2 ani pot sta în brațele adulților sau într-un scaun de mașină așezat pe un scaun al avionului. Cei care nu au scaunul lor personal li se poate imputa un procentaj din costul biletului sau o taxa de zbor. Copiii care au 2 ani sau peste trebuie să ocupe scaunul lor și să plătească același preț ca adulții, deși unele companii aeriene acordă o reducere copiiilor până în 12 ani.

Bagaje cu nemiluita

"Politicile companiilor aeriene referitoare la călătoria cu copiii mici variază. Unele cer adulților să țină în brațe copiii sub 2 ani la decolare și aterizare chiar dacă au propriul scaun pentru restul călătoriei", explică Laura Pascu, PR manager ECC România. Pentru bebelușii de până la 3 ani, unele companii aeriene furnizează scaune booster și centuri de siguranță pentru copii, în timp ce altele îți cer să aduci un scaun de mașină. Înainte să faci rezervarea ar trebui să verifici dacă scaunul de mașină încape între brațele scaunelor. Toate scaunele de mașină trebuie să fie cu fața spre înainte. În cazul în care călătoriți cu copiii încercați să faceți rost de locuri în primul rând de scaune pentru a vă asigura că nu se lovesc de scaunul din fața lor.
Așa cum știe orice părinte, cantitatea de bagaje de care ai nevoie când călătorești cu un bebeluș sau copil este năucitoare. Marea majoritate a companiilor aeriene vor transporta gratuit un cărucior rabatabil suplimentar faţă de cantitatea normală de bagaje. Va trebui totuşi ca atunci când te urci în avion să predai personalului care o va depozita în cală și o va returna după aterizare.

Ora mesei

Atunci când călătoreşti cu copiii în vacanță în străinătate trebuie să iei în calcul şi următoarele aspecte:
În unele țări mâncarea pentru copii poate conține mai mult zahăr și sare. Dacă vrei să prepari mâncare proaspătă în străinătate, un mixer de mână este folositor. Atunci când aveţi acces la un cuptor cu microunde, pungile sterilizate sunt ideale.
Dacă în mod normal folosești laptele, alege varianta gata preparată care vine livrată în cutii de carton. Când acest lucru nu este posibil, folosirea apei fierte și răcite îmbuteliate este o bună alternativă. Folosirea pastilelor chimicale de purificare pentru sterilizarea apei nu este recomandată.
Totuşi, alăptarea rămâne soluţia cea mai indicată deoarece nu necesită sterilizarea echipamentului sau găsirea de apa curată. Voila! Riscul de diaree a fost eliminat.
Deşi companiilor aeriene au în meniu mâncare specială pentru copii, este de preferat să nu te bazezi pe acest lucru deoarece copilului tău i se poate face foame înainte ca personalul avionului să aducă mâncarea. Ia cu tine o porţie de mâncare sănătoasă.
Nu uita că în avion nu ai voie să urci cu lichide la bord. Prin urmare poți pregăti biberoane de maxim 100 ml, pe care trebuie să le pui în pungi de plastic, transparente și resigilabile de 1 litru. Însă poți lua cu tine 2, 3 biberoane. 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră