Vreți să plătiți cash în UE? Iată care sunt limitele

13 Iul 2015
Vreți să plătiți cash în UE? Iată care sunt limitele
 Ați vrea să vă cumpărați cu bani lichizi o casă de vacanță lângă Veneția sau o mașină la mâna a doua din Bruxelles? Ei bine, nu se poate. În cele mai multe țări din UE există limite pentru plata cash. Motivul: limitarea evaziunii fiscale și a spălării de bani.  

Centrul European pentru Consum din Kehl (Germania) avertizează că cine încalcă aceste reguli riscă sancțiuni severe, printre care și o confiscare a 40% din suma plătită. De asemenea, trebuie luat în calcul și faptul că scoaterea din orice țară UE a unei sume de bani mai mare de 10.000 de euro trebuie declarată la vamă.

 

Italia și Portugalia au impus o limită de 999,99 de euro pentru plata cash. Orice sumă mai mare trebuie efectuată prin virament bancar, cec sau card de credit. De la 1 ianuarie 2014, Italia a interzis plata chiriilor cash și a introdus o amendă de 3.000 de euro care poate urca până la 40% din suma plătită.

 

În plină criză economică, Grecia menține limita de 1.500 de euro pentru plata cash. Singura excepție este comerțul auto. Conform eu-verbraucher.de, România are un prag maxim de 2.260 Euro (10.000 lei) pe zi pentru orice persoană fizică.

 

În Belgia se pot plăti produse și servicii până în 3.000 de euro. Plata cash la cumpărarea de imobile este interzisă prin lege. Orice abatere poate aduce o amendă între 250 și 250.000 de euro. Există o inițiativă legislativă ca amenda maximă să fie 7.500 de euro.

 

Slovacia a impus o limită în comerț de 5.000 de euro, în timp ce în Bulgaria ea se ridică la echivalentul în leva a 7.670 de euro. În Cehia este vorba de 13.000 de euro.

 

Spania, Franța și Polonia limitează plata cash pentru consumatorii străini. Orice persoană care nu are domiciliu stabil în aceste țări are dreptul la plăți cash în valoare maximă de 15.000 de euro. Franța va reduce limita la 10.000 începând cu 1 septembrie 2015.

 

Slovenia, Austria, Germania, Islanda, Irlanda, Lituania, Letonia și Cipru nu au nici un fel de restricții în acest sens.

 

Există o serie de țări care nu au nimic stipulat în lege, însă în practică lucrurile stau diferit. În Ungaria există o limită folosită în comerț de 5.000 de euro pentru persoane juridice și persoane fizice autorizate.

 

Olanda nu are limite, însă solicită declararea tuturor plăților de peste 2.000 de euro, la fel și în Danemarca, unde plățile de peste 1.340 de euro trebuie declarate.

 

În Finlanda și Estonia, un comerciant poate refuza plata unui produs sau serviciu în bani cash, dacă se depășește totalul de 50 de bancnote sau monede.

În Suedia nu există restricții, dar comerciantul poate refuza în orice moment plata cash.

În Marea Britanie, orice tranzacție mai mare de 15.000 de euro trebuie declarată. Centrul European atrage atenția că există riscul ca lira engleză să nu fie acceptată în Scoția și Irlanda de Nord, așa cum lira schoțiană să fie refuzată în Anglia și Țara Galilor.

Alte stiri din Business

Ultima oră