Prognoză EY Eurozone: Economia românească a crescut puternic alimentată de consumul intern

22 Iun 2015
Prognoză EY Eurozone: Economia românească a crescut puternic alimentată de consumul intern
Performanţa economică a României în primul trimestru al acestui an a fost peste aşteptări, marcând o creştere economică de 4,2%. Deşi este puţin probabil ca acest ritm să fie susţinut pe parcursul întregului an, perspectivele pentru 2015 rămân destul de optimiste. Dacă revenirea Zonei Euro se păstrează pe aceleaşi coordonate, perspectiva de creştere a PIB-ului României este de 3,1% în 2015 şi de 3,2% în 2016, cu posibilitatea de a depăşi aceste niveluri după 2017, se arată în ediţia brometrului EY Eurozone Forecast (EEF) realizată în luna iunie.

Consumul intern a crescut la nivel real cu un ritm care nu a mai fost atins din 2008 încoace, înregistrând o creştere trimestrială de 2,6% în ultimul trimestru al anului 2014. Aceste date încurajatoare au continuat şi anul acesta, când s-a înregistrat o creştere a salariilor în medie cu aproape 7% în ianuarie şi în februarie, faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.

Consumul intern are perspective de creştere cu peste 4% în 2015, după expansiunea de 5% înregistrată în 2014. Creşterea semnificativă a salariilor, de peste 6%, împreună cu inflaţia scăzută au întărit în această perioadă puterea de cumpărare a consumatorilor români.
„Consumul este în acest moment principalul vector de creştere în România, după o lungă perioadă de stagnare ce a urmat crizei globale – perioadă în care consumul domestic a scăzut în România cu aproximativ 10%. Tendinţa clar ascendentă ilustrează încrederea mai mare a populaţiei în economie şi creşterea nivelurilor reale ale salariilor. Ne aşteptăm de asemenea ca investiţiile să crească la rândul lor, deşi dimensiunea evoluţiei pozitive va depinde puternic de perspectiva Zonei Euro”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.

Cresc investiţiile în Zona Euro

Startul pozitiv al Zonei Euro în 2015 – cu o creștere de 0,4% a PIB-ul în primul trimestru, mai mare decât a SUA sau a Marii Britanii – indică faptul că, în general, consumatorii răspund la scăderea preţurilor la energie. De asemenea, barometrul prevede că revenirea economică va deveni mai extinsă, predicţia de creştere fiind de 1,6% pentru 2015 şi de 1,9% pentru 2016.
Companiile se pregătesc de investiţii, datele din ultimele luni legate de mediul de afaceri şi de creditare fiind din ce în ce mai pozitive. Barometrul prevede că investiţiile totale vor creşte cu 1,1% în 2015, înainte de a se accelera la aproape 3% în 2016-17, după care se vor stabiliza, la un nivel de 2,5% în 2018-19. Asemenea rate de creştere ale investiţiilor sunt foarte apropiate de cele de dinainte de criză.
Procedura de quantitative easing va ajuta la menţinerea costurilor de creditare a afacerilor, guvernelor şi persoanelor fizice din Zona Euro la niveluri joase, în acest an şi în următorul.
În orice caz, posibilitatea ieşirii Greciei din Zona Euro continuă să arunce o umbră asupra pieţelor financiare.

"Lăsând Grecia la o parte, mulţi dintre norii care au umbrit zona euro s-au dispersat în ultimele 6 până la 12 luni, iar economia a răspuns prin creşteri mai rapide şi generare de locuri de muncă. Riscurile rămân valabile, evident, însă finanţările ieftine, moneda europeană slăbită şi sentimentul tot mai puternic de încredere al populației sunt factori care sugerează că investiţiile în afaceri ar putea reîncepe în trimestrele următoare”, spune Tom Rogers, Senior Economic Advisor pentru barometrul EY Eurozone Forecast. 

Alte stiri din Business

Ultima oră